Některým lidem v Doubici se nelíbí kempování v obci organizované přes internet

2. leden 2019

V Doubici na Děčínsku se vedení obce i někteří obyvatelé bouří proti organizovanému kempování, které nabízí portál „bezkempu.cz“.

Na tomto portále si mohou ti, kteří chtějí kempovat – většinou karavanisté, vybrat soukromý pozemek, který jim nabízí místo na odstavení karavanu nebo postavení stanu mimo rušné kempy.

Obec tím podle nezávislého starosty Doubice Jana Drozda ztratila nejen na klidu, ale i na malebnosti.

„Od května jsme absolvovali nějakých tisíc výjezdů a setkali se asi se dvěma problémy. Vypadá to spíš na klasický sousedský spor,“ komentuje situaci v Doubici jeden ze zakladatelů webu „bezkempu.cz“ Michal Strnad.

Starostové jiných obcí by podobně regulované kempování vítali

„Kdyby to bylo přes ten web, kde to je ještě regulované a majitelé vědí, kdo jim tam přijede a odjede,“ přála by si nezávislá starostka Labské stráně Ludmila Hejdová a pokračuje: „U nás je to tak, že sem přijedou lidi, kteří si pozemek zaberou bez souhlasu majitele. Dělají si tam oheň a do rána je tam rachot. Měli jsme třeba tábořiště za hřbitovem, kde bylo i 20 stanů.“

Kolem Labské stráně jsou skály a obec je tak vyhledávanou destinací horolezců. Proti nezvaným návštěvníkům ale obec nemá žádné páky. „To už je na policii,“ krčí rameny Hejdová.

Obě obce leží v chráněné krajinné oblasti, kde se nesmí kempovat ani rozdělávat oheň mimo místa k tomu vyhrazená, navíc se souhlasem orgánu ochrany přírody.

Vedení Doubice se tak chce společně s ředitelem CHKO Lužické hory vydat za provozovateli stránek „bezkempu.cz“ na jednání o tom, zda by se dala alespoň v Doubici nabízet místa na kempování v okolí a ne ve středu obce.

autor: dap
Spustit audio

Související