Někteří lidé z Cínovce se obávají, že je těžba lithia připraví o vodu

31. říjen 2023 10:17

Část lidí z krušnohorského Cínovce se kvůli plánované těžbě lithia obává možného nedostatku vody. Po dřívějším dobývání různých nerostů tam zůstala poddolovaná území. Od těžařské firmy teď chtějí záruky, že je další zásah do podloží nepřipraví o vodu ve studních.

Čtěte také

„Jeden týden začali těžaři provádět hydrogeologický vrt a hned druhý týden ztratily dvě nemovitosti vodu,“ popisuje Kamila Vítek Derynková. Stojí přitom u vrtu uprostřed pláně poblíž Cínoveckého rašeliniště a ukazuje přitom na domky opodál.

Na Cínovci bydlí s rodinou trvale, dům má napojený na vodovod. Přesto i ona má obavy. 

„Bojím se, že by mohlo dojít k poškození nebo snížení zásob pitné vody – a nejen pitné, ale i vody v krajině obecně. I v tom posudku bylo napsáno, že ve chvíli, kdy začne těžba, je riziko ztráty vodních zdrojů, které jsou dál v lesích, a které zásobují tady ty vodárny, takže se to nakonec může týkat úplně všech,“ dodává Kamila Vítek Derynková.

Cínovec, po průzkumném vrtu poklesla ve studni voda, po deštích se postupně zaplňuje

„To je právě jedna z těch největších obav těch lidí na Cínovci – je to horská obec, je to roztroušená zástavba, lidé jsou závislí na vodě ze studní. Je otázkou, co se s tou vodou bude dít, zda tam nedojde i třeba k nějaké kontaminaci,“ dodává starosta města Dubí, jehož je Cínovec součástí, Jiří Kašpar z uskupení PRO Dubí.

Geomet nabízí lidem z Cínovce kontrolu vody ve studnách

Za průzkumnými vrty stojí těžařská firma Geomet. Jejím generálním ředitelem je Martin Pohlodek.

„Ten trend nahoře v Krušných horách je, že té vody bohužel ubývá už delší dobu. My jsme do těch studní dali monitorovací čipy a kontrolujeme hladinu. Jestliže by tato opatření nebyla dostatečná, máme připravený plán B, kdy jsme schopni přivést k téhle konkrétní studni vodu,“ vysvětluje Pohlodek.

Podle něj nabízí jejich firma pasportizaci studní, kdy hydrogeologové změří její stav a namontují čidlo, které dlouhodobě zaznamenává hladinu vody.

Spustit audio

Související