Některé domy dětí a mládeže v Ústeckém kraji zvyšují ceny kroužků

7. září 2022 13:59

Dražší energie nebo stoupající ceny materiálu nutí některé domy dětí a mládeže zvyšovat poplatky za zájmové kroužky. Například v Žatci zvýšili půlroční poplatek u některých kurzů zhruba o 200 korun, v Oseku na Teplicku zdražovali v řádech desetikorun.

Žatecký dům dětí a mládeže otevírá 60 zájmových kroužků a další má v plánu. Kurzovné bude tentokrát dražší, a to zhruba o 200 korun. Vyjde tak na 800 až 1000 korun za pololetí. Podle Matise to je hlavně kvůli dražším energiím, kdy školy zvýšily nájemné za své tělocvičny. Žatecký dům dětí a mládeže totiž nemá vlastní, proto užívá tělocvičny základních škol.

Ceny kroužků upravili také v Oseku na Teplicku. Tamní dětí a mládeže, který zřizuje město, má vlastní tělocvičnu, a nájem tak platit nemusí. Jak řekla jeho ředitelka Lenka Říhová, ceny kroužků drželi už několik let a teď navíc podražil výtvarný a další materiál. Zdražují ovšem v řádu desetikorun, maximálně do 200 korun za celý školní rok.

Zájem o kroužky roste i přes jejich vyšší cenu

Děti i dospělí mohou vybírat z téměř 70 různých kroužků, což je na malé městečko hodně. To také asi bude podle ředitelky po změně ministerské vyhlášky ohledně zájmového vzdělávání nevýhodou. Volnočasové zařízení totiž už dostane jen jeden příspěvek na jedno dítě, i to i v případě, že bude chodit do více kroužků.

I přes zdražování je ale zájem o kroužky v domech dětí a mládeže velký. Třeba v Duchcově, kde je roční kurzovné zhruba 500 až 1200 korun, a kde ceny navyšovali o 10 procent, zájem v poslední době roste. Otevírají navíc stále víc kroužků, teď skoro 120.

Ředitelka Eva Hrbáčková míní, že po období omezení kvůli koronaviru už děti nechtějí jen sedět doma u počítače, ale chtějí se zabavit i jinak a něco se naučit. Také si všimla, že mnohé musejí znovu trénovat pohybovou průpravu – hodně toho prý během online hodin zapomněly.

V duchcovském domě dětí a mládeže mají taky ukrajinské děti – loni jich chodilo 28 a měly kroužky zdarma, teď už budou platit, a i tak se opět hlásí.

V Podbořanech dotuje dům dětí a mládeže město 

Jinak to vypadá v Podbořanech u Žatce – tam platí rodiče za kroužky svých dětí symbolickou desetikorunu ročně. Podle ředitelky domu dětí a mládeže Ireny Preclíkové činnost dotuje město, které chce, aby kroužky byly dostupné pro všechny děti. Dům dětí a mládeže tam sídlí ve škole a nabízí 20 kroužků.

V Chomutově, kde dům dětí a mládeže také zřizuje město, se pak vrátili k cenám, které měli před epidemií koronaviru, kdy je snížili o 200 korun. Jak řekl ředitel, Radoslav Malarik, dva školní roky se platilo 1500 korun ročně, teď už to zas bude 1700 korun, keramika pak je za 1900. Keramická hlína totiž podražila a navíc není k sehnání. Víc peněz bude stát také výpal v elektrické peci, proto bude muset dům dětí a mládeže její použití zefektivnit.

Spustit audio

Související