Lidé z Teplic můžou ve sbírce Českého červeného kříže přispět na školní pomůcky pro ukrajinské děti

29. srpen 2022 08:31

Některé děti válečných uprchlíků z Ukrajiny půjdou po prázdninách do školy a nemají školní pomůcky. Jejich matky třeba nevědí, co děti vlastně budou potřebovat. Nebo do České republiky přijely teprve nedávno a nemají dost peněz. V Teplicích by jim mohla pomoct materiální sbírka. Zatím do ní ale nikdo nepřispěl.

Marina přijela se třemi dětmi už v březnu. 12letou Aňu a 8letého Míšu do školy na jaře nedala – doufala, že válka brzy skončí a oni se vrátí domů. Do první třídy teď půjde po navíc i Anhelina.

„Říkají, že i nákup v papírnictví je drahý. No, nevím – budu muset řešit, jak to udělám., Možná požádáme příbuzné na Ukrajině, aby nám materiálně pomohli, protože vypravit tři děti do školy, když nic nemají, to je hodně složité. I u nás by to bylo drahé. Tento měsíc dostanu naposledy humanitární pomoc od České republiky, tak doufám, že něco na tu školu našetřím,“ krčí rameny paní Marina.

Marina je jednou z 35 matek, kterým pomáhá Lucie Beyerová. „Stáhla jsem si z webových stránek těch škol, co ty děti přesně potřebují – řeší se přezuvky, boty na tělocvik, razítka, kružítka, pera, sešity. Jde vlastně o kompletní pomoc sehnat jim to, co potřebují – buď jim poradit, kde to sehnat, navíc za přijatelnou cenu nebo jim i vysvětlit, co vlastně ta věc je,“ vysvětluje.

Sbírka na školní potřeby pro ukrajinské děti je zatím bez odezvy

S žádostí o pomoc se obrátila i na Charitu a Český červený kříž. Ten vyhlásil i materiální sbírku právě na školní potřeby. Zatím bez odezvy.

„Zatím se nikdo neozval, nikdo ani nevolal. Nejdřív byl velký boom – lidé nosili věci, všechno možné – včetně dětských věcí, ale teď už prostě ne. Lidé už mají jiné starosti,“ naráží ředitelka teplické pobočky českého červeného kříže Iva Wajshajtlová na současnou ekonomickou situaci.

I když k nám už nepřichází z Ukrajiny tolik uprchlíků jako na jaře, pomoc bude podle ní stále potřeba. „Když člověk sedí v KACPU, tak vidí, kolik těch dětí chodí – takže si myslím, že to bude pořád aktuální,“ vysvětluje Wajshajtlová.

Školní pomůcky mohou lidé do pobočky Českého červeného kříže ve Wolkerově ulici v Teplicích nosit každý všední den.

Spustit audio

Související