Nejhůře postiženými obcemi po přívalových deštích jsou na severu Čech Lobendava a Dolní Poustevna

18. červenec 2021 09:08

„Potřebujeme každou volnou ruku, každá pomoc je dobrá,“ řekl dnes, v neděli ráno, Českému rozhlasu Sever k včerejší bleskové povodni ve Šluknovském výběžku nezávislý starosta Lobendavy Stanislav Jirásek.

Jak dodal, současná situace v obci je snad i horší než v roce 2010 při posledních záplavách. „Potřebujeme kolečka, lopaty, dezinfekci, dobrovolníky,“ vypočítával, co teď obec potřebuje.

V Lobendavě je postiženo bleskovou záplavou na padesát domů, podobná situace je ale i v Dolní Poustevně, kde voda a bahno poškodily zhruba tři desítky domů ale i mosty, nebo v Mikulášovicích.

V Dolní Poustevně voda zaplavila domy kolem potoka, během hodiny se jeho hladina zvedla o tři metry, řekl starosta Robert Holec z Města svého života. Bylo to hrozně rychlé, začalo pršet v noci v jednu hodinu a v půl druhé už mi volali lidi, že se voda žene z polí. A ve tři už byla z koryta venku. Spláchlo to i auta zaparkovaná u vody, museli jsme je vytahovat z příkopů,“ popsal situaci.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu v sobotu a neděli napršelo třeba právě v Lobendavě až 95 litrů vody na metr čtvereční.

Voda padala  s různou intenzitou téměř v celé zemi. Jen na severu Čech tak hasiči v noci zasahovali u téměř 150 případů a tento počet dnes dál roste. Sčítají se škody. Například v Děčíně jsou poničené silnice i voda se dostala i do jedné z budov magistrátu. Na křižovatce ulic Jiřího z Poděbrad a Klostermannova se propadla silnice. Na místě je vidět několik prasklin. Hasiči zasahovali i v Ústí nad Labem a na dalších místech.

Ještě ráno platilo na severu Ústeckého, ale i sousedního Libereckého kraje, kde je situace místy také velmi dramatická, nejvyšší povodňové nebezpečí.

Ústecký kraj otevřel pro postižené obce sklad humanitární pomoci v České Kamenici. Tam si mohou půjčit vysoušeče a nářadí na odklízení bahna.

Sklad numanitární pomoci, kam si přijeli pro materiál z obcí ve Šluknovském výběžku postižených bleskovými záplavami
autoři: Daniela Pilařová , směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související