Hasiči odčerpávali vodu, na Českolipsku evakuovali obyvatele dvou obcí

Silný déšť zvedl v noci ze soboty na neděli hladiny některých českých řek. V Libereckém je na třetím povodňovém stupni řeka Smědá v Hejnicích na Frýdlantsku.

Intenzivní deště v noci na dnešek zvedly také hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku.

Hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově. Už v noci evakuovali 28 lidí z kempu u Svitavy. Stav ohrožení platí nejen na Šporce a Dobranovském potoce, ale také na Olešce v Dětřichově. Na nižším druhém povodňovém stupni je podle informací z krajského povodňového webu Svitávka v Zákupech. Lužická Nisa, Jizera nebo Pertoltický potok jsou na prvním stupni.

Hasiči při včerejším zásahu v Liberci

Jen do  půlnoci na neděli vyjížděli hasiči v Libereckém kraji ke 140 událostem, většinou šlo o čerpání vody. Zatímco v sobotu působila voda největší problémy na Liberecku, teď je zasaženější Českolipsko. Hodinu před půlnocí zachraňovali hasiči v Kunraticích u Cvikova obyvatele zatopeného rodinného domu. V místě protéká Svitávka, na které byl v tu dobu stav ohrožení, teď už voda klesla.

Hladiny toků můžou téměř v celém Česku stoupat až do nedělního poledne. Na severovýchodě republiky platí meteorologická výstraha na povodně do pondělního rána. Na Moravě navíc meteorologové dál varují i před silnými bouřkami, a to až do nedělní 15. hodiny.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související