NEJ Ústeckého kraje: nejstarší dochované zpodobnění Martina Luthera v českých zemích

9. leden 2019

Kostel svaté Anny stojí na úbočí Krušných hor v Krupce. V kostele najdeme nádherný interiér i nejstarší dochované zpodobnění Martina Luthera v téměř životní velikosti.

Kostel sv. Anny v Krupce byl postaven jako hřbitovní kostel v roce 1516. Před rokem 1618 se dočkal renesanční úpravy. V letech 1576-1624 sloužil evangelíkům a právě tehdy vzniklo nejstarší dochované zpodobnění Martina Luthera v českých zemích.

Martin Luther byl německý teolog, kazatel a reformátor. Ale hlavně byl zakladatelem protestantismu. Je to ten člověk, který před více než 500 lety přibil na dveře kostela v německém Wittembergu 95 tezí a způsobil diskuzi a reformu církve do té doby nevídanou.

Svým aktem Luther navázal na dřívější kritiku církve, mimo jiné i na mistra Jana Husa. Svým učením vyjádřil nespokojenost nižší šlechty, měšťanstva i sedláků se společenskými a církevními poměry. Jeho nejvýznamnějším dílem je překlad bible do němčiny.

Ale vraťme se zpět do severočeské Krupky. Kostel Sv. Anny až do poloviny 17. století fungoval jako jediný městský kostel. V 19. a 20. století byl několikrát opravován, ale na počátku 90. let minulého století zůstal volně přístupný, a většina vnitřního zařízení zanikla.

Malba Martina Luthera naštěstí zůstala zachována dodnes. V současné době je kostel zabezpečen a příležitostně přístupný veřejnosti.

Spustit audio

Související