NEJ Ústeckého kraje: nejhlubší pramen minerální vody

8. leden 2019

V Lounech najdeme nejhlubší minerální pramen v České republice. Jedná se o pramen Luna – jeho hloubka je zhruba 1 100 metrů.

Kromě toho, že je lounský pramen Luna nejhlubším pramenem u nás má ještě jedno „nej“ – má totiž nejvyšší stupeň mineralizace. Obsahuje 17,5 gramu solí v jednom litru.

Má jedinečné složení i na světové úrovni – srovnávat se s ním ve světě mohou pouze prameny v gruzínském Boržomi a ve francouzském Vichy. Kromě sodných kationů a chloridových aniontů obsahuje i prvky jako je lithium, stroncium, brom, fluor a bor.

Pramen Luna je tedy alkalická kyselka. Je zdraví prospěšná a pomáhá při léčení nemocí zažívacího traktu, hlavně žaludku a jater. Pomáhá dokonce i s některými kožními chorobami.

A pokud sníte něco těžkého, tak vám sklenka vody z pramene pomůže s trávením. Ale pozor – delší konzumaci vody z tohoto pramene raději konzultujte s lékařem!

A kde pramen Luna najdeme? V Lounech hned na třech místech – na sídlišti u Spravedlnosti, u domova důchodců, a taky v nemocniční zahradě. Všechna tři místa jsou veřejně a hlavně zdarma přístupná po celý rok.

Spustit audio

Související