V bývalých lázních v Bílině bude muzeum o historii tamních léčivých pramenů

26. září 2017

Bílině na Teplicku získaly věhlas dva léčivé prameny – bílinská kyselka a zaječická hořká. Firma Bohemia Healing Marienbad Waters bývalé lázně koupila před šesti lety. Teď je rekonstrukce památkově chráněných budov hotová. Letos si tam připomínají 300 let od objevu léčivého pramene v hořko-solném pásmu v Sedleci na Mostecku.

Právě v té době byl po vytěžení zásob v anglickém Epsomu nedostatek hořké soli. Evropská šlechta proto poslala do světa své lékaře, aby hledali nové zdroje. Nejúspěšnější byl podle marketingového manažera Karla Bašty německý lékař Friedrich Hoffmann.

„Zaujaly ho zvěsti o tom, že u města Mostu jsou prameny se zvláštně hořkou vodou. Dorazil sem v roce 1717, odebral vzorky do lahví a už při odebírání vzorků měl velmi silný pocit, že jde o epsomskou sůl, a po odpaření vody z odebraných vzorků zjistil, že tomu tak skutečně je,“ popisuje Karel Bašta.

Doktor Hoffmann měl dobrého obchodního ducha, takže se připravil na to, až bude možné pramen zpeněžit a pak o něm poslal zprávu do světa.

U velkých tanků s hořko-solnou vodou Karel Bašta vysvětlil, že není radno ji pít na žízeň: „Používá se jako nejlepší přirozené projímadlo, protože nepůsobí iritativně v organismu, ale rozpouští obsah střev. Díky vysokému obsahu síranů se používá jako přírodní detoxikační prostředek, a má také vysoký obsah hořčíku, proto se o ní ve středověku říkalo, že čistí krev a pleť.“

Město Bílina v areálu rekonstruuje památník zakladatelů balneologie F. A. Reusse a A. E. Reuse

Historii využívání obou léčivých pramenů - nejen hořkého, ale i bílinské kyselky, si budou moci návštěvníci projít zhruba za měsíc ve firemním muzeu.

„Jedním z nejdůležitějších exponátů bude časová osa, na které bude vidět vše v souvislostech. Také v muzeu uvidíte osobnosti, které zde působily, další část bude věnovaná šlechtickému životu v lázních.“

Šlechta do Bíliny přijížděla z nedalekých Teplic a díky tomuto propojení získaly bílinské prameny světový věhlas. Bývalá lázeňská budova je veliká a stáčírna a sklady zaberou jen její část.

Manažer zahraničního obchodu Vojtěch Milko chce lázně do Bíliny vrátit: „Otevření lázní je asi to nejsprávnější, co by zde pospolu mělo fungovat. To znamená nestáčet přírodní vody a snažit se společně s městem, nebo s nějakým investorem, docílit toho, aby se tu znovu otevřely lázně.“

autor: hau
Spustit audio