U Litvínova pramení železitá voda s léčivými účinky. Málokdo o ní ale ví

1. říjen 2014

Sirno-železitý pramen vyvěrá nad silnicí vedoucí z Litvínova na Meziboří, kousek od bývalého klubu Střelnice. V minulosti se využíval k lázeňským účelům, ale téměř se na něj zapomnělo. To se rozhodl změnit Klub přátel historie Litvínovska.

Na místě, kde ještě nedávno býval nevzhledný močál, postavili opěrnou zeď, která pramen lemuje a díky které voda vytéká do malé studánky.

Zároveň s pramenem se znovu zrození dočkal i Czedíkův gloriet, vyhlídkový altán, který lidem sloužil od roku 1892. Jméno nese po litvínovském rodákovi, který proslul svou dlouhověkostí.

Altán nevydržel dlouho, v roce 1901 ho zdemolovali opilí horníci. Vyhlídkové místo ale ještě padesát sloužilo, než zarostlo a upadlo v zapomnění. O obnovu vyhlídky se postaraly Lesy České republiky, úpravy kolem pramene realizovalo město.

Málokdo ví, že v Litvínově bývalo léčivých pramenů několik. V letech 1823-1939 existovaly na rohu ulic Ruská, dříve Lázeňská, a Lázeňský vrch v dnes již neexistujícím domě čp. 140 malé lázně, kde se léčilo především pohybové ústrojí - dna, revmatismus, ischias, neuralgie, ochrnutí, doléčování zlomenin).

Voda z pramene obsahuje tolik železa, že rozhodně není určená k vnitřnímu použití. Dá se ale používat ke koupelím. Rozhodně byste jí ale neměli ochutnávat!

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio