NEJ Ústeckého kraje: jen skupina Kabát získala v hlasování Českého slavíka devětkrát

12. prosinec 2019

Skupina Kabát byla založena v Teplicích v roce 1983, plus mínus jeden rok. Za 35 let své existence se z malé teplické rockové bandy stala nejoblíbenější skupina v České republice.

Podle samotných členů a nepomohla ani metoda rozpadu radioaktivního uhlíku na botách Milana Špalka, které se z této schůzky zachovaly – proto se dodnes můžeme jen dohadovat, kdy přesně vlastně tato nejoblíbenější skupina Česka vznikla.

Zakládajícími členy byly Milan Špalek a Tomáš Krulich. Později se ke skupině přidali Radek Hurčík a Josef Vojtek. Jako poslední tuto sestavu doplnil Ota Váňa. A právě v této sestavě kapela funguje nepřetržitě od roku 1989.

Kytarista Tomáš Krulich je znám tím, že na koncertech kouří cigarety. Podle vlastních slov si jich za vystoupení zapálí kolem sedmi. Některé ovšem po chvíli uhasí, protože musí zpívat. Druhý kytarista Ota Váňa zase na koncertech skoro vždy nosí kšiltovku.

Žádná jiná kapela nezískala v lidovém hlasování Českého slavíka devětkrát. Texty písniček doslova zlidověly a neustále zní z českých rádií.

Kapela prodala přes 1,25 milionu desek, od roku 2003 pravidelně vyhrává všemožné posluchačské ankety a v roce 2014 dokázali na pražský Vypich dostat 74 000 lidí.

Spustit audio