Nehoda vlka ukázala na mezeru v bezpečnosti chomutovského zooparku

3. květen 2018

Zoopark v Chomutově musí provést změny v pracovní době svých zaměstnanců. Vyžádala si to nehoda vlka, který počátkem tohoto týdne uvízl v elektrickém ohradníku.

Nebýt rychlého zásahu některých návštěvníků, vlk by se zřejmě vážně poranil. Nové vedení zooparku do teď vůbec netušilo, že hodinu do zavírací doby není v zoo ani jeden její zaměstnanec.

Kromě změny pracovní doby chce vylepšit i komunikaci mezi zaměstnanci a návštěvníky.

„Šla jsem okolo a slyšela, že tady naříká vlk. Ještě s jedním pánem jsme se snažili dostat dráty od sebe, aby měl vlk možnost se z nich vyprostit, ale on po chvíli popolezl dál a znovu se zamotal do těch drátů,“ popisuje u výběhu 16letého vlka v zooparku žena, která se pokoušela vlka z ohradníku vyprostit.

Nejvíc jí zarážela reakce lidí, kteří stáli okolo: „Přihlížející hlouček lidí si nás točil a fotil, ale bohužel nikdo z nich nepomohl.“

Starý vlk samotář se zřejmě do ohradníku zamotal poté, co mu podklesly zadní nohy.

Opakující se elektrické výboje přežil bez zranění, říká zoolog parku Miroslav Brtník: „Sledovali jsme ho, byli jsme v kontaktu s veterinářem a vyhodnotili jsme to tak, že jakýkoli invazivní zákrok by byl na škodu věci.“

Zoopark po nehodě změní pracovní dobu zaměstnanců tak, aby byli k dispozici návštěvníkům po celou otevírací dobu. A aby lidé věděli, kam mají volat v případě podobné nehody, jako byla ta s vlkem.

To, že by byl zoopark pro návštěvníky a zvířata nebezpečný, si nová ředitelka nemyslí.

Kromě zajištění větší bezpečnosti návštěvníků i zvířat chce zoopark v budoucnu vybudovat i nové zázemí pro tuleně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související