Medvědy z Podkrušnohorského zooparku probudil ze zimního spánku Jakub Kohák

27. březen 2018

Probouzení medvědů je v chomutovském zooparku už tradiční jarní akcí. Letošní příchod jara ale nebyl úplně ukázkový. V den, kdy se buzení konalo, pokryl zoologickou zahradu sníh.

„Od rána nám lidé volali, jestli je vůbec budeme budit, když je taková zima,“ říká mluvčí zooparku Martina Tomková. Medvědi v zajetí nespí klasickým zimním spánkem, a tak ani buzení vlastně není opravdovým budíčkem. „Jsou méně aktivní, ale přísun potravy mají stálý, takže nejsou nuceni spát, aby šetřili energii,“ vysvětluje mluvčí.

Buzení medvědů má pevný scénář. Oslovený host přednese probouzecí říkanku vlastní tvorby, děti začnou volat: „Medvědi vstávejte“ a chlupáči, vypuštění do výběhu, si smlsnou na připravených dortech.

Letos byl probouzením pověřen Jakub Kohák. Ze své role byl nadšený, a kdyby mohl, skočil by k medvědům do výběhu. Tak nakažlivá byla medvědí radost.

„ To, čeho se naši návštěvníci báli, udělalo medvědům velikou radost,“ mluví Monika Tomková o čerstvé sněhové nadílce. „Pobíhali radostně sem tam, doslova blbnuli. Takhle veselé je ještě neviděl ani náš zoolog,“ směje se mluvčí.

Čtyři medvědi se do zooparku dostali ze soukromých chovů. Dva byli zabaveni kvůli týrání, dva dovezeni poté, co už se jim původní majitel nemohl poskytnout potřebnou péči.

V zooparku žijí dvě holky a dva kluci pospolu už několik let a jsou jednou z největší atrakcí chomutovské zahrady.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.