Nebezpečná skládka odpadků v národním parku České Švýcarsko po letech konečně zmizí

16. říjen 2020 08:11

Zbytky nádob, igelity, kusy autovraků. To všechno najdete na skládce, která leží přímo v srdci Českého Švýcarska. Správa národního parku teď získala peníze na její odstranění.

U Mezní Louky začne likvidace skládky ze 70. let minulého století. Leží v srdci národního parku České Švýcarsko a má rozlohu zhruba jeden hektar. Běžný komunální odpad z okolí, ale i třeba vraky aut leží v roklině, která je hluboká asi 10 metrů. Speciální firma zahájí likvidací odpadků na konci tohoto týdne.

„Tady jsme jen vykopali příkopy, aby nešla voda přímo na tu odkrytou skládku,“ ukazuje bagrista Stanislav Panoš. Ještě je potřeba zpevnit příjezdovou cestu a práce mohou začít.

„Budeme to po vrstvách házet nahoru, kde bude hrubotřídič, který bude dávat zvlášť hlínu, zvlášť třeba plasty,“ vysvětluje Panoš.

„Skládek, jako je tahle, je na území národního parku České Švýcarsko několik. „tady ta byla rozsahem největší a také potenciálně nejnebezpečnější. Ve své době tady docházelo k zavážení celého malého údolí směsným komunálním odpadem – takhle se tady podařilo vytvořit asi hektarovou skládku,“ popisuje mluvčí parku Tomáš Salov s tím, že vznikala od konce 70. let do počátku 90. let. Za tu dobu na ní lidé navršili několikametrovou vrstvu odpadu.

Nebezpečná skládka odpadků u Mezní Louky po letech konečně zmizí

Skládka je ale ve vodárenském pásmu a ohrožuje spodní vodu. „Jsou tady nejrůznější nádoby s rozličnými tekutinami, zbytky autovraků – včetně motorů a převodovek,“ upřesňuje Salov a dodává: „Bude přítomen vzorkař, který bude odebírat vzorky toho odpadu a bude zjišťovat, jestli není nebezpečný.“

Na místě bude ještě potřeba přeložit vysoké napětí – přesně uprostřed skládky totiž stojí sloup.

Národní park získal na sanaci místa dotaci z operačního fondu životního prostředí 40 milionů korun, práce potrvají zhruba rok.

Spustit audio

Související