Návštěvy se do domovů seniorů stále nedostanou. Nahrazují je telefonáty, videohovory i balíčky na recepci

29. říjen 2020 09:27

Obyvatelé domovů seniorů a pacienti v nemocnicích se, až na výjimky, nadále musejí obejít bez návštěv. Vláda zákaz prodloužila do konce nouzového stavu. Výjimky povolují navštívit nezletilé děti, osoby s mentálním postižením nebo v paliativní péči. V domovech seniorů zatím návštěvy nahrazují videohovory nebo třeba možnost nechat balíčky pro obyvatele na recepci – tak je tomu například v Podbořanech na Lounsku.

Recepční domova pro seniory v Podbořanech u Žatce právě převzala balíček a balenou vodu od muže, který věci přinesl pro svoji příbuznou. Personál všechno uloží do určené místnosti, kde balíčky zůstanou v jednodenní karanténě.

„Až potom, co jsou v izolaci 24 hodin, je rozvezeme mezi klienty,“ vysvětluje sociální pracovnice Šárka Kudrnová. Vyjíždí přitom s vozíkem pro balíčky, které už můžou z karantény ke svým adresátům.

„Zprostředkováváme klientům i telefonický kontakt nebo videokontakt s kamerou přes Whatsapp či Skype,“ dodává Kudrnová. Stačí se předem dohodnout. Třeba právě s ní, anebo nechat telefonický vzkaz na recepci.

Tomáš Rüther je z Karlových Varů. Právě přijel s balíčkem pro svého otce. „Právě jsme se vrátili ze zahraničí, takže taťku jsme neviděli hodně dlouho. Bohužel ho ani teď, kvůli té situaci, nemůžeme navštívit. Takže mu tady alespoň nechám balíček. Jinak jsou tady skvělí, máme to tu hrozně rádi,“ shrnuje.

Zaměstnanci domova pomůžou, i když někdo telefon nemá, nebo ho příliš nepoužívá, a také mu zprostředkují videohovor.

Spustit audio

Související