Vojáci pomáhají podbořanskému domovu seniorů. Nahradili zaměstnance nakažené koronavirem

26. říjen 2020 16:02

Žatečtí vojáci přijeli na pomoc do Domova seniorů v Podbořanech na Lounsku. Kvůli epidemii koronaviru tam chybí třetina personálu a covidem-19 onemocněli také někteří klienti.

Vedení domova proto požádalo o pomoc krajský krizový štáb a ten oslovil armádu.

„Jsme vojáci určení na pomoc tomu zdravotnickému personálu,“ shrnul velitel oddílu Jiří Hurník. Patří do 12členné skupiny vojáků z žateckého 41. mechanizovaného praporu.

Vojáci se v domově budou po šesti střídat na 12hodinových směnách. Nejdříve všichni absolvovali školení a dostali ochranné pomůcky, a teď už nastupují.

„Budeme pomáhat zdravotnímu personálu, například s pacienty, kteří jsou imobilní. Budeme plnit to, co od nás bude zdravotní personál potřebovat,“ popsal Hurník.

Většina klientů domova je naštěstí bez příznaků onemocnění

Velitele oddílu Jiřího Hurníka doplňuje ředitel domova pro seniory Kamil Hajný.

„Budou pomáhat při běžných věcech, jako je manipulace s imobilními klienty, zajišťování krmení klientů, jejich osobní hygieny, a tak dále. Těch úkonů je spousta. Předtím, než nám přišla na pomoc armáda, jsme oslovili veřejnost, která zareagovala velmi pružně, takže jsme poskládali tým z řad studentů ze sociálních škol i dalších institucí,“ shrnul Hajný.

Zatím je třetina zaměstnanců a třetina klientů pozitivní na covid-19.

„Ten průběh je u našich klientů relativně mírný, zaznamenali jsme jen nějaké zvýšené teploty. Většina klientů je naštěstí bezpříznakových a zvládají to v rámci možností dobře,“ dodal Hurník.

Některým zaměstnancům už končí desetidenní karanténa, testování ale v domově pro seniory nadále probíhá.

Spustit audio

Související