Návštěvníci zámku v Krásném Dvoře se dodnes ptají, zda se tady opravdu natáčeli Básníci

8. srpen 2021 11:40

Vojtěch Holub bydlí v České Lípě a sem, na nádvoří zámku Krásný Dvůr, přijeli s manželkou Dominikou na kole ze Žatce, kde jsou na dovolené.

„Nevím, který díl to byl…. Já bych potřeboval vidět tu postel. Jak pod Vejmělkovou a Křížem spadla. Takto zvenku to nějak nepoznávám…,“ řekl. Jeho manželce se ale vybavuje více podrobností.

Že si návštěvníci film se zámkem často spojují, to dobře ví taky průvodkyně, Šárka Kovaříková. „Průčelí se tam objevilo. Maloval ho stále dokola Rudolf Hrušínský. A návštěvníci ho poznávají,“ připomíná. „Ptají se, zda se tady natáčeli básníci. A ta postel? Tu si přivezli filmaři svoji, nebyla naše historická,“ dodala. Upřesnila, že šlo o třetí díl filmové série.

Krásný Dvůr - zámecký park

V Básnících si zahráli taky místní. Krásnodvorští se ve filmu objevili třeba jako návštěvníci při prohlídce zámku. Filmování si tehdy nenechal ujít ani Jindřich Zedník, dlouholetý předseda Tělovýchovné jednoty a dříve také starosta obce.

„Zúčastňoval jsem se, samozřejmě. Je to přitažlivé pro každého,“ usmívá. Vzpomínky na dobu před pětatřiceti lety se už ale rozplývají. „Ale když dají v televizi opakovačku, tak to jo.“

Režisér Dušan Klein vzpomínal na vstřícnost místních lidí. Ale taky na smutné chvilky, kdy přímo na zámku dostal Rudolf Hrušínský infarkt, a sanitka ho vezla do Prahy. Tehdy to dobře dopadlo a za tři dny už zase natáčel.

Novogotický templ v zahradě zámku Krásný Dvůr
Spustit audio

Související