K zámku Krásný Dvůr už opět patří i jeho jízdárna, oprava ale bude složitá

18. duben 2021 11:22

Sedmdesát let čekal zámek Krásný Dvůr u Podbořan na svoji historickou jízdárnu. Teď už zase patří do jeho správy a chystá se oprava.

Národní památkový ústav bývalou jízdárnu koupil od rakovnické zemědělské firmy za cenu znaleckého posudku. Částka přesáhla milion korun. A budova bude stát další peníze. Správa zámku plánuje do jízdárny přestěhovat své hospodářství, chce zbourat provizorní přístavky a o uvolněný prostor rozšířit zahradu u zámeckého nádvoří.

„Teď se blížíme k jízdárně což je tato budova, která kdysi historicky patřila k zámku. Od padesátých let už nikoliv,“ říká kastelánka Michaela Hofmanová při procházení bývalou zámeckou oranžerií, ze které zbyly jen obvodové zdi. Za ní je velká stodola na okraji zahrady.

„Tady za tím plotem to patřilo ke státnímu statku,“ ukazuje na pozemek u stodoly Hofmanová.

Po válce, v padesátých letech, se na zámek nastěhovalo ředitelství státního statku, a jízdárna se proměnila ve sklad obilí. „Byla to tehdy nemalá investice. Odstranili veškeré vnitřní konstrukce, zvýšili střechu, vybudovali si elevátor, kterým obilí dostávali do vyšších pater, pak ho sypali do jednotlivých kotců,“ vysvětluje kastelánka.  

Bývalá jízdárna zámku Krásný Dvůr

Jízdárna sloužila jako sýpka padesát let, od roku 2000 už ale zůstala opuštěná. Teď jí zámek chce zase vrátit původní podobu z roku 1871. Než bude ale moci budovu použít, potřebuje leccos zbourat. Ovšem opatrně. „Takže potřebujeme projekt a vědět, jak s budovou zacházet,“ upozorňuje ještě kastelánka.

Jako krytá jízdárna pro trénink už nejspíš sloužit nebude, ale má se vrátit k využití z počátku 20. století, kdy tu bylo hospodářské zázemí zámku pro potřebné stroje jako traktor, sekačky a další techniku, také dílny zaměstnanců a nebo prostor pro uložení sena pro koně.

Tento rok patří přípravám, opravy by podle kastelánky Michaely Hofmanová mohly být ideálně hotové do pěti let.

Spustit audio

Související