Návštěvníci ústecké zoo mohou 12. srpna oslavit Mezinárodní den slonů

12. srpen 2020 08:59

12. srpna je Mezinárodní den slonů. Zoologická zahrada v Ústí nad Labem proto připravila speciální program pro návštěvníky se slonicí Delhi.

Chovatelé slonici v 10:30 pomalují oslavnými indickými znaky – podle chovatele Petra Kiebela na to použijí obyčejné křídy. Pak se vydají na procházku na Mariánskou skálu, při které je mohou návštěvníci s odstupem sledovat.

Po návratu si lidé můžou koupit triko, které Delhi pomalovala – ale pozor – bude jich jen 30. Na programu je i prohlídka zázemí slonince nebo cvičení.

První sloni pro chov přiletěli v roce 1985 z Vietnamu – byla to slonice Kala. O rok později přibyla do Ústí další samička, Sita – ta ale byla ve špatném stavu a do měsíce zemřela.

V roce 1987 dostala, opět z Vietnamu, ústecká zoo další dvě malé samice – Situ II a Delhi. Sita II ale záhy šla do německého Duisburgu výměnou za lachtany a další zvířata.

V Ústí nad Labem tak zůstaly jen Kala s Delhi. Kalu ale loni v únoru museli veterináři uspat, protože měla nevyléčitelné zdravotní problémy.

Delhi je teď tedy v ústecké zoo sama a bývá často smutná – sloni jsou totiž stádní zvířata, která samotu nesnášejí příliš dobře. I to je důvod, proč jí zoo hledá vhodný domov – podle ředitele Romana Končela musí nová zoo jednak slonici chtít, další podmínky jsou samozřejmě vhodné prostředí i stádo, se kterým by se sžila.

Spustit audio

Související