Návštěvníci se přes dva roky nepodívají do Růžové zahrady děčínského zámku. Probíhá tam rekonstrukce

23. srpen 2023 10:37

Růžová zahrada na děčínském zámku je pro návštěvníky až do konce roku 2025 uzavřená. Barokní prostor se stovkami růží a soch čeká velká rekonstrukce. Opravy se dočká i příjezdová cesta na zámek, takzvaná Dlouhá jízda, která je ve velmi špatném technickém stavu. Ta ale zůstane po celou dobu oprav přístupná.

„Bohužel, do Růžové zahrady se teď bohužel podívat nemůžete – až zhruba do roku 2025 tam bude probíhat rekonstrukce,“ slyší od začátku tohoto týdne návštěvníci děčínského zámku.

„Ten vstup do Růžové zahrady bude nově ze severní cesty, která byla předloni dokončená. Teď se bude pracovat na těch terasách. Zahrada dostane vzhled, který tu byl za šlechtického rodu Thun-Hohenstein. Zmizí ty jednotlivé terasy, takže se stane částečně bezbariérovou, ty záhony se mírně rozšíří,“ vypočítává ředitelka zámku Miroslava Poskočilová.

Jako první přijde na řadu rekonstrukce takzvané sala terreny, vzdušného zahradního sálu, kde restaurátoři opraví fresku, která zdobí jeho stěny. Podlaha sala terreny by po skončení rekonstrukce měla být ve stejné úrovni jako kamenná dlažba v zahradě.

Prostor zahrady by měl dostat původní barokní podobu. „To nejsložitější, co tady bude nově vybudováno, je vodní systém fontán a kašen. Navazovat na to bude zpřístupnění bastionů,“ dodává ředitelka s tím, že bastiony jsou součástí původního opevnění zámku z doby napoleonských válek.

Rekonstruke čeká i Dlouhou jízdu

Stavební firma bude také pracovat na Dlouhé jízdě, 292 metrů dlouhé příjezdové cestě k zámku, kterou obklopují sedmimetrové zdi zdobené arkádami. „Budeme zasahovat i do kleneb, které je potřeba odizolovat a sanovat. Na konci bude Dlouhou jízdu pokrývat probarvený beton, který má simulovat mlat,“ dodává ředitelka.

„Rekonstrukce Dlouhé jízdy a Růžové zahrady bude stát přes 94 milionů korun, navíc ještě přes dva miliony korun budou stát restaurátorské práce,“ upřesňuje ještě mluvčí města Ladislav Stínil s tím, že město už má na opravu přislíbenou 86milionovou dotaci z investičních fondů Evropské unie.

Spustit audio

Související