Národní park České Švýcarsko zpřísní hlídky v okolí hnízdišť vzácných ptáků kvůli neukázněným turistům

20. září 2019 08:00

Národní park České Švýcarsko chystá na příští hnízdící sezonu sokolů stěhovavých přísná opatření a nepřetržitou hlídkovou službu. Po letech bohatých na odchovy sokolích mláďat přišel letos propad o polovinu. Podle strážců za to mohou hlavně turisté, kteří ptáky v hnízdech rušili.

„Támhle to místo bylo letos obsazeno sokolím párem – měli tam tři vajíčka,“ ukazuje na převísek ve skalní stěně strážce parku Pavel Svoboda a pokračuje: „Bohužel jen pár desítek metrů si ve stejné výšce pod převisem lidé rozdělali oheň a přenocovali tam, to ten sokolí pár nezvládl a ta vajíčka opustil.“

Správa parku se rozhodla, že příští rok zostří hlídky kolem hnízdišť. Zapojí do nich dobrovolníky i horolezce. Na některých místech se hnízda budou hlídat nepřetržitě.

Rekordní počet sokolů, přesto nejméně mláďat

„K těm nejzávažnějším přestupkům dochází večer, kdy lidé hledají místo na přespání,“ konstatuje Svoboda a mluvčí parku Tomáš Salov ho doplňuje: „Letos to pro nás bylo fiasko – měli jsme tu rekordní počet hnízdících párů, z toho úspěšný byl ale jen jeden.“ Celkově tak letos vylétla z národního parku jen tři mláďata.

Lépe se sokolům vedlo v chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, která pod park spadá. „Tím pádem z našeho území vylétlo 16 mláďat, běžně jich přitom bývá kolem 30,“ shrnuje Salov.

V Saském Švýcarsku na tom s odchovem sokolů také nebyli dobře – vylétlo jich odtamtud jen šest, a to především kvůli masivnímu nárůstu turistů. Podle sčítání na zhruba třetině území Saského Švýcarska přenocovalo v tamních lesích kolem 30 tisíc lidí za sezonu.

Spustit audio

Související