Národní park České Švýcarsko vyzval turisty, aby nevstupovali na jeho území. Po vichřici tam hrozí pády stromů

15. březen 2019

Národní park České Švýcarsko teď není pro turisty bezpečný. Takové varování vydala správa parku po pondělní vichřici Eberhard. Většina turistických cest a cyklostezek je zapadaná polámanými stromy. Zaměstnanci parku intenzivně pracují na jejich odstranění.

„Od pondělního rána neděláme nic jiného, než že obhlížíme naše cesty. My, jako strážci, máme na starosti turistické značené cesty. Všechno je zavaleno – zatím se nám podařilo uvolnit ty hlavní cesty, teď je lepší k nám nechodit, protože je tu nebezpečno – nejen pod nohama, i nad vám visí nebezpečné stromy,“ popisuje strážce Jan Lobotka.

Práce na odstraňování vichřicí popadaných stromů budou podle něj trvat zhruba tři týdny.

„Tady ty zlámané zavěšené větve mohou spadnout kdykoli, i za bezvětří. Není před tím úniku,“ potvrzuje mluvčí parku Tomáš Salov a pokračuje: „Po této vichřici jsme zaznamenali mnohem víc vývratů než zlomů. Tálo, pršelo, takže ty stromy při tom náporu větru neměly v čem držet.“

Podle odhadů spadlo na území národního parku České Švýcarsko po poslední vichřici kolem 10 000 m³ dřeva. V sousední, Saském Švýcarsku to vypadá velmi podobně – i tam vydala správa parku varování, že není bezpečné se v lesích parku v následujících týdnech pohybovat.

Spustit audio

Související