Strážci národního parku České Švýcarsko likvidují černé skládky po neukázněných turistech

8. březen 2019

Do národního parku České Švýcarsko a Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce vyráží na jaře hlídky strážců, aby uklidili nepořádek po turistech a tábornících. Pod převisy tam totiž přespávají nejen trampové, ale i přírodě méně blízcí návštěvníci, kteří po sobě zanechávají velký nepořádek.

„Ten převis se nachází v CHKO Labské pískovce. Není tedy přímo v národním parku. Vypadá to, že si pod ním někdo častěji dělá nocoviště,“ popisuje mluvčí parku Tomáš Salov.

„Je zajímavý tím, že v něm bylo nalezeno sídliště ze střední doby kamenné, tedy zhruba 10 tisíc let staré, doplňuje strážce parku a fotograf Václav Sojka.

V převisu objevili strážci přístřešek ze smrkových kulatin, lavičky, ohniště, gumovou matraci, spoustu nádobí a plastů. „Tohle všechno musí pryč. To tady nechceme,“ shrnuje strážce parku.

„Za poslední měsíc jsme zlikvidovali přibližně tři další takovéto lokality – staré útulny pro přespávače, kde toho odpadu bylo nesrovnatelně víc,“ konstatuje další ze strážců parku, Pavel Svoboda.

Zatím co na území chráněné krajinné oblasti mohou lidé bivakovat v přírodě za předpokladu, že po sobě nezanechají nepořádek, přespávat a kempovat v národním parku se nesmí.

Strážci se teď na nezvané návštěvníky pod převisy zaměří – na místě mohou nepořádným turistům udělit pokutu až do výše 10 tisíc korun.

Spustit audio

Související