Nařízení vlády kvůli omezení šíření nového typu koronaviru výrazně omezují provoz radnic i soudů

16. březen 2020 14:35

Od 16. března vláda omezila nařízením pohyb lidí venku. Opatření proti šíření nového typu koronaviru zasahuje i do chodu úřadů a soudů. Některé obce a města zavírají mateřské školy, jiné úřady.

Ústí nad Labem nechává otevřené jesle a jednu školku – a to nejen pro pracovníky nemocnice a záchranné služby, ale i pro další zdravotníky, policisty, hasiče a úředníky. Od 17. března navíc tito zaměstnanci budou moci dát své dítě ve věku od 6 do 10 let do základní školy Mírová.
Děčín po odpoledním jednání rady možná počet školek omezí, vedení města je ale nechce zavírat úplně.
Stejný postoj mají v Bílině, Duchcově, Krupce nebo v Lounech a Teplicích – i tam zůstanou školky zatím otevřené.
Mateřské školy naopak zavřeli v Mostě, Chomutově a také Proboštově, Dubí nebo Modlanech na Teplicku.

Vládní nařízení zásadně omezilo chod městských úřadů

Lidé by si měli vše nutné vyřídit po telefonu, e-mailem nebo prostřednictvím datové schránky. Platby poplatků mají lidé posílat na účty radnic.
Například ústecký magistrát i úřady obvodů jsou zavřené – pokud není možné záležitost odložit a zároveň je nutné ji vyřídit osobně, měli by se lidé předem domluvit a do budovy můžou jen s rouškou nebo jinou ochrannou pomůckou.
Další města omezila úřední dny na pondělí a středu – třeba teplický magistrát funguje v těchto dnech pouze do 11 hodin.
Děčínská radnice má otevřeno v pondělí od 8 do 11 hodin a ve středu od 14 do 17 hodin.
Často se to liší, je proto dobré si úřední hodiny předem zjistit na webu „svého“ města nebo obce.

Činnost omezily i soudy

Okresní soud v Ústí nad Labem podle mluvčího Martina Kredby přesunuje všechna jednání až do 9. dubna – nezbytná jednání, jako třeba rozhodnutí o vazbě, se ale uskuteční.
Až do konce března zrušili svá jednání také soudci v Chomutově. Nařízená jednání odročují dále soudy v Teplicích a v Mostě – tam podle předsedkyně Radky Heresové proběhnou některá jednání bez veřejnosti, jako je třeba vyhlášení rozsudku nebo opatrovnické záležitosti.
Litoměřický soud podle mluvčí Terezy Wipplerové nejméně do 20. března zrušil jednání s větším počtem účastníků, s lidmi staršími 55 let a také taková, která se dají bez problému odložit.
Naopak soud v Děčíně anebo Krajský soud v Ústí nad Labem zatím nějak zásadně jednání neruší.
Situaci na okresním soudě v Lounech se nám od rána nepodařilo ověřit – na webu je informace, že do budovy můžou jen účastníci jednání, kteří nemají zvýšenou teplotu a příznaky nemoci.
Soudy omezují i provoz infocenter a možnosti nahlížet do spisů.

Spustit audio

Související