Na žatecké Dočesné se představí téměř 60 pivovarů. Program omezí dopravu a parkování v centru města

31. srpen 2023 10:27

Žatec se připravuje na Dočesnou, která se koná 1. a 2. září. Tradiční oslavu chmele a piva spojenou s kulturním programem každoročně navštěvují tisíce lidí. Žatečané i návštěvníci musejí v těchto dnech počítat s dopravním omezením v historickém centru města.

Omezení se dotkne provozu a parkování hlavního náměstí Svobody i okolních náměstí v historickém centru a taky přilehlých ulic.

„Od čtvrteční 18. hodiny bude úplně uzavřeno historické centrum města. Znamená to, že na Kruhovém náměstí bude stát zábrana, u které budou stát strážníci, kteří budou pouštět pouze na povolenky,“ upozorňuje ředitel Městské policie Žatec Miroslav Solar.

Zákaz parkování platí až do nedělního poledne. „Budeme mít posílené služby od pátku až do nedělního rána, takže v okolí všech těch scén se budou pohybovat naše pěší hlídky. Samozřejmě to bude i ve spolupráci se stání policií,“ dodává Solar.

Připomíná přitom návštěvníkům také, aby při parkování neblokovali průjezd a nenechávali v autech cennosti: „Tam jde hlavně o to, aby byl zachován průjezd pro vozidla IZS – pro sanity, pro hasiče. Občané by si neměli v autech nechávat cennosti, protože se může stát, že dojde k nějakému vloupání do těch vozidel.“

Vstupné na Dočesnou je zdarma, vstupenky na sobotní hudební festival rychle mizí

Letošní novinkou jsou vratné kelímky. Podle organizátora akce, ředitele Městského divadla Martina Veselého, pořadatelé vyslyšeli přání některých návštěvníků. „Je to přání návštěvníků. Pozitivum vratných kelímků je, že v areálu slavností je méně komunálního odpadu, nicméně finančně je to pro pořadatele zátěž,“ vysvětluje Veselý.

Vstupné je zdarma, výjimkou je sobotní hudební festival v letním kině, kde vystoupí třeba Olympic, Buty, Tomáš Klus nebo Xindl X. Kapelu Sto zvířat, jejíž frontman Jan Kalina nečekaně zemřel, zastoupí skupina Circus Problem.

Vstupné v předprodeji, který končí v pátek o půlnoci, přijde na 590 korun, v sobotu pak bude za 790 korun. Vstupenky ale podle Martina Veselého rychle mizí: „80 procent areálu je vyprodaného, taková optimální kapacita je 2500 lidí.“

Dočesná se v Žatci pořádá od roku 1957. Letošní 66. ročník nabídne 60 účinkujících na osmi scénách a své zastoupení bude mít téměř 60 pivovarů.

Spustit audio

Související