Na uhelné safari na Mostecku opět mohou turisté i cyklisté

26. březen 2022 15:41

Po dvouleté pauze opět se lidé mohou podívat do míst, kde se dříve těžilo uhlí na Mostecku. V nabídce jsou nové trasy, připojit se mohou i cyklisté.

Zájemci si mohou dopřát i prohlídku rekultivací z ptačí perspektivy. Z vrtulníky uvidí nejen aktivní lomy, ale i odstavené 155 metrů dlouhé korečkové rypadlo, které je jediné svého druhu na světě. A vidět mohou i zámek Jezeří na hraně dolu a krajinu přeměněnou po těžbě.

Uhelné safari provozuje Sev.en Energy. Rezervační systém spouští 1. dubna. „Vzhledem k tomu, že v uplynulých dvou letech nám epidemická situace nedovolila pořádat akce pro veřejnost, připravili jsme pro letošek větší počet novinek,“ uvedla mluvčí skupiny Gabriela Sáričková Benešová.

Vybírat mohou zájemci ze šesti okruhů, které je zavedou do lomů ČSA a Vršany, k mosteckému hipodromu a k jezeru Most, tey do dvou míst, která vzniklá rekultivací po těžbě. Do nabídky se vrací i babysafari pro rodiny s dětmi od šesti let. Speciální rekultivační trasa bude určena pro školy i odbornou veřejnost. V tomto případě je nutná vlastní doprava.

V rekultivované krajině je připravena nová cyklotrasa. A objevit by se měly i nové trasy uhelného safari – zřejmě ale až od prázdnin. Sezona pak končí v září.

 

Uhelné safari oslavilo v roce 2019 desáté výročí.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související