Bez povolení zbourali památkově chráněné budovy bývalého dolu Julius V. Hájí se tím, že o památkové ochraně nevěděli

20. leden 2022 10:16

V Souši na Mostecku zboural nový majitel památkově chráněné budovy dolu Julius V. ze začátku 19. století. Šlo o bývalou strojovnu, koupenu a šatny. Na místě bývalého dolu teď vzniklo parkoviště pro těžkou techniku určenou k rekultivaci dolů. Stávající majitel se brání tím, že jsou budovy památkově chráněné, prý nevěděl. Firmě teď hrozí pokuta.

V Souši na Mostecku zboural nový majitel památkově chráněné budovy dolu Julius V. ze začátku 19. století

Ještě minulý rok stál památkově chráněný důl Julius V. na svém místě. Podle zástupce firmy, které pozemek patří, Václava Sedmidubského byly budovy v dezolátním stavu: „Když vám místo střechy z toho baráku roste bříza, která má v průměr 15 centimetrů, tak to už je asi nějakou dobu bez střechy, že jo.“

Bývalá strojovna, koupelna a šatny dolu pocházely z počátku 19. století. Památkou byly od roku 2000. A podle památkáře Tomáše Brože rozhodně o ruiny nešlo.

„Budovy bývalého dolu Julius V. byly nevyužívané a proto byl jejich stav poněkud neuspokojivý, nikoliv však havarijní,“ říká k tomu Tomáš Brož.

Původní budovy dolu Julius V. ze začátku 19. století byly památkově chráněné (archívní foto)

Památkový ústav v Ústí nad Labem se o zbourání památky dozvěděl v říjnu loňského roku. Hned poté se památkáři obrátili na policii. Informaci potvrdila i mluvčí mostecké policie Miroslava Glogovská: „Mostečtí policisté přijali trestní oznámení ve věci zbourání památkově chráněných budov po bývalém dole Julius V. Vzhledem k počáteční fázi šetření nemůžeme k věci sdělit další informace.“

Zástupce firmy Václav Sedmidubský uvedl, že když pozemek od realitní kanceláře kupoval, vůbec netušil, že se jedná o památku.

„A teď se akorát dohaduje, na koho to spadne, protože nám vyhrožujou pokutou. Já jsem nevěděl co to je, protože to byly ruiny. Nikdo se o to nestaral, ani v katastru to nebylo zapsaný,“ Vysvětluje Václav Sedmidubský.

Za zbourání historicky cenné památky teď viníkovi hrozí až několikamilionová pokuta.

Spustit audio