Na Světě knihy s překladatelem Mirko Kraetschem. Teplické muzeum představuje sedm pahorků teplických

31. květen 2024

Ve dnech 23. až 26. května se na pražském výstavišti v pražských Holešovicích konal knižní veletrh Svět Knihy. Čestným hostem byl letos zvolen dlouhodobý program Das Buch – německojazyčná literatura, který společně připravují Goethe-Institut ČR, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace.

V rámci tohoto programu se tedy představili autoři jako Judith Herrmann, Tonio Schachinger, Peter Stamm nebo autor Kafkovy biografie Reiner Stach. Mezi hosty byl také Mirko Kraetsch, jeden z nejaktivnějších překladatelů české beletrie, poezie, dramatu a esejů do němčiny.

Vystudoval mimo jiné bohemistiku a kulturologii na Univerzitě Karlově v Praze. Právě jeho požádala redakce Sousedů o rozhovor.

V Regionálním muzeum v Teplicích začala výstava s názvem Sedm pahorků teplických/ 7 Hügel der Stadt Teplice. Muzeum ji připravilo u příležitosti 130. výročí založení Muzejní společnosti Teplice.

Historické kresby, grafiky a malby zachycující Teplice a okolí, které jsou na výstavě k vidění, byly z valné části pořízené právě díky činnosti této společnosti. Tato sbírka pohledů na Teplice patří k největším svému druhu u nás.

Povídali jsme si o tom s kurátorkou výstavy Bohuslavou Chleborádovou.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio