V Žatci si připomněli 79. výročí postoloprtského masakru

14. červen 2024

V pondělí 3. června se v Žatci na náměstí Svobody už popáté konalo vzpomínkové shromáždění. Pořádal ho žatecký okrašlovací spolek, který tak chtěl připomenout událostí června 1945, tedy vyhánění místního německého obyvatelstva a násilností, které ho provázely.

Shromáždění přecházel už třetí ročník vzpomínkového pochodu z Postoloprt do Žatce, který měl uctít památku obětí postoloprtského masakru, při kterém bylo bez soudu a jen na základě národnosti 4. června 1945 zastřeleno nejméně 763 lidí včetně dětí.

Pochod organizovali studenti a učitelé z gymnázií Jana Keplera v Praze a Václava Hlavatého v Lounech, ke kterým se přidali také gymnazisté z Kadaně.

Muzeum na zámku Freital je jednou z největších soukromých sbírek v Sasku. Právě letos slaví 100. výročí od svého založení.

K vidění jsou tu dvě základní expozice. Jedna je věnována těžbě uhlí v regionu a poválečné těžbě uranu v Krušnohoří, součástí expozice je také ukázkový důl. Druhá expozice představuje díla z rozsáhlé sbírky novodobého saského umění.

Kromě toho muzeum pravidelně pořádá zvláštní výstavy. Také jeho 100. narozeniny se staly podnětem k přípravě několika zvláštních akcí.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio