Na Střední zdravotnickou školu v Mostě se hlásí stále více zájemců. Ta je ale všechny přijmout nemůže

14. duben 2023 11:17

Na Střední zdravotnickou školu v Mostě se v posledních letech hlásí stále více studentů. Nárůst škola eviduje od počátku pandemie. Největší zájem mají uchazeči o obor praktická sestra a zdravotnické lyceum. Všechny zájemce o studium ale škola vzít nemůže, nemá dostatek prostoru.

Podle ředitelky školy Jitky Haškové se zájem o studium zdravotnických oborů od pandemie zvýšil několikanásobně. „V době předcovidové jsme těch zájemců měli velmi málo, od té doby prestiž zdravotnictví stoupla – lidé si uvědomili potřebnost té ošetřovatelské pozice. Ten nárůst tam je jasný,“ shrnuje.

Škola ale nemůže všechny uchazeče přijmout. „Budova mostecké zdravotnické školy je plná, a to jak její prostory, tak někde je i vyčerpaná kapacita oboru. Jsme prostě plní od půdy až po střechu – a ty třídy nejsou nafukovací,“ dodává Hašková.

Kraj nabízí studentům zdravotnických oborů prospěchová stipendia

V nemocnicích chybí především všeobecné a praktické sestry. Ústecký kraj chce proto motivovat ke studiu těchto oborů prospěchovým stipendiem. Nově ho nabídne středoškolákům od prvního do čtvrtého ročníku.

Ředitelka mostecké střední zdravotnické školy Jitka Hašková prospěchová stipendia vítá.

 „Určitě to smysl má – jednak žáci na střední škole, jednak studenti na vyšší odborné škole si díky tomu mohou uvědomit prestiž toho povolání. Souvisí to s prospěchem, souvisí to i s jejich aktivitou ve škole, takže si myslím, že to je motivační,“ shrnuje Hašková.

Podle ní odchází více než 90 procent absolventů střední zdravotnické školy na vyšší odbornou nebo vysokou školu, případně přímo do praxe – tedy do některé z nemocnic.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související