Ústecký kraj chce využít vyššího zájmu o studium zdravotnických oborů – nabízí stipendia

13. duben 2023 13:35

Ústecký kraj chce využít vyššího zájmu o studium zdravotnických oborů i silných populačních ročníků. V nemocnicích v regionu totiž chybí na 300 zdravotních sester. Rozšířenou nabídkou stipendií chce hejtmanství absolventy v kraji udržet. Studenti si můžou přijít na víc než půl milionu korun. Problém je v tom, že ne všichni zdravotnické školy dokončí. Jiní zase odejdou pracovat do Německa.

Zdravotnické školy v regionu evidují aktuálně vyšší zájem o studium ze silnějších ročníků – toho chce využít Ústecký kraj.

„Potřebujeme si jich zavázat co nejvíc, aby pokračovali tady u nás, protože ten problém za pět či sedm let bude mnohem větší,“ říká krajský radní pro zdravotnictví a žatecký starosta Radim Laibl z hnutí ANO.

Studenti mohou čerpat prospěchové i oborové stipendium, a to jak od Ústeckého kraje, tak i z nadačního fondu Krajské zdravotní. Během studia tak můžou získat víc než půl milionu korun.

„Po kolik let pobírají stipendium, na tolik let se nám musí upsat – je to přitom napříč zdravotnickými zřízeními Ústeckého kraje,“ vysvětluje krajská radní pro školství Jindra Zalabáková z hnutí ANO.

Podle ní je ale problém s tím, že studium dokončí jen zhruba třetina studentů. „Občas si to studenti těch standardních ročníků prodlouží a zůstanou na škole ne čtyři, ale pět let – i tam vidíme ten odliv. Nebo zjistí, že ten maturitní obor není pro ně, a pak mohou jít na ten obor učební,“ dodává Zalabáková.

Ústecký kraj chce studenty přesvědčit, aby neutíkali za prací do Německa

Kraj chce také studenty přesvědčit k tomu, aby zůstávali v regionu. Zkušenost Chomutova popsal radní Radim Laibl.

„Při té diskuzi na chomutovské střední škole se dvě studentky přihlásily s tím, že nechtějí využívat náš stipendijní program, protože chtějí jít do Německa – to už věděly v 16 letech. V okamžiku, kdy ti lidé zjistí, že investujeme hodně do našich nemocnic a budeme do nich investovat i nadále, tak si myslím, že to vlastenectví převládne,“ věří Laibl.

Hejtmanství chce do motivace víc zapojit i města. Některá k tomu přesvědčila studie od ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška. Podle ní v budoucnu hrozí zhoršení zdravotního stavu obyvatel kraje i výrazný nedostatek zdravotníků.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související