Na severu Čech bude opět dražší voda

28. červen 2012

O sedm a půl procenta ročně bude Severočeská vodárenská společnost zdražovat každý kubík vody, která proteče v domácnostech. Zdražení se chystá od roku 2013 do roku 2015. Zdražení vody si vyžádala modernizace desítek čističek odpadních vod a kanalizací na území Ústeckého a Libereckého kraje.

Severočeská vodárenská společnost zaplatila od roku 2005 za modernizaci čističek odpadních vod a kanalizací na území Ústeckého a Libereckého kraje zhruba čtyři miliardy korun. Desítky let stará zařízení firma upravovala podle platné legislativy Evropské Unie. Z té pak společnost očekávala formou dotace vrácení části vložených peněz. Jenže se tak nestalo.

Pokračuje David Votava, ředitel rozvoje a investic Severočeské vodárenské společnosti: „Podle vyjádření Ministerstva životního prostředí se nám nepodařilo naplnit všechny podmínky, které s tímto dotačním titulem souvisely. My jsme se nicméně pět let snažili ty podmínky postupně plnit, i když se vyvíjely a měnily. Měli jsme tu nejlepší snahu, nicméně na konec jsme dostali tuto odpověď – Nenaplnili jste, peníze nedostanete.“

Jde o zhruba tři čtvrtě miliardy korun, které tak firma musí zaplatit ze svého. Akcionáři společnosti, kterými jsou obce a města v Ústeckém i Libereckém kraji, ale s variantou, že dotace z Evropy nepřijdou, raději počítali už v roce 2011, kdy schvalovali navyšování cen vody s výhledem do roku 2015. Stanovili proto možné navýšení cen na 7,5% ročně.

Loni a letos ale navýšení činilo necelých sedm procent. Chybějící peníze z dotace ale Severočeskou vodárenskou společnost nutí k tomu, aby ceny do roku 2015 zvýšila ročně o maximálně možných 7,5%.

Zdražení vody by ale zřejmě následovalo i v případě, že by Severočeská vodárenská dotaci z Evropské Unie získala. Stále jí totiž chybí stovky milionů korun na to, aby zmodernizovala tisíce kilometrů kanalizačního potrubí.

Kolik budou platit domácnosti za vodu po roce 2015, stanoví akcionáři, tedy města a obce, až za tři roky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio