Na rozhraní Mostecka a Chomutovska má po těžbě uhlí vzniknout unikátní rozlehlá plocha divoké přírody

28. červenec 2023 11:09

Na místě uhelného povrchového lomu ČSA na rozhraní Mostecka a Chomutovska by měla do 10 let vzniknout unikátní oblast divoké přírody. Počítá s tím návrh těžařské společnosti Severní energetická a Agentura ochrany přírody a krajiny. Existují ale i obavy některých místních – mají strach, že se z mnohahektarového pozemku stane jen neúrodná step.

„Normálně je to ponechané tomu samovolnému přírodnímu vývoji. Takový přístup je dnes trendem v celém světě. Má řadu benefitů – zejména tedy z pohledu té přírodní složky a z pohledu té aktuální klimatické změny, která probíhá,“ vysvětluje Michal Porteš z Agentury ochrany přírody a krajiny, proč bude po těžbě uhlí zhruba pětina rozlohy současného uhelného lomu ČSA ponechána přírodě bez výrazného zásahu člověka.

Jde o zhruba 11 kilometrů čtverečních. Drobné úpravy budou přesto nutné. „Bude docházet k malým dílčím zásahům, které jsou spojeny především s tím, že tady chceme chránit ty druhy, které jsou vázané na ta jednotlivá sukcesní stádia. Potřebujeme narušit tu plochu – to se dá dělat různými způsoby, například pastvou, pouštěním kopytníků,“ doplňuje Porteš.

Už teď, před ukončením těžby ochránci přírody v lomu ČSA nacházejí vzácné druhy ptáků, hmyzu i rostlin. „Je zde přes 270 zvláště chráněných živočichů, kteří jsou přímo vyjmenováni v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Jsou zde i druhy, které už nikde jinde v republice nežijí,“ uzavírá Proteš.

Obce teď mají čas na vznesení připomínek k plánu rekultivace 

Těžba uhlí v lomu ČSA by měla skončit v roce 2025. Plán rekultivace schválila vláda zhruba před měsícem. Připomínky k němu vznesou obce, na jejichž katastru lom leží.

Je mezi nimi i Vysoká Pec na Chomutovsku. Nezávislý starosta Milan Čapek má už teď obavy, dodává ale, že jde o jeho vlastní pocity, nejde o stanovisko obce.

„Mám obavu, jestli ta sukcese bude doopravdy fungovat a tím výsledkem bude skutečně obnovená krajina. Určitě by tam měla proběhnout sanace těch sesuvných svahů a těch slojí, které dnes vybíhají na povrch. Obec jako samosprávní celek bude určitě účastníkem řízení a bude tam určitě dávat své připomínky,“ uvedl Čapek.

Kromě oblasti divoké přírody bude součástí řízené rekultivace na ploše současného lomu ČSA i vznik jezera. Napouštět by se mělo několik desítek let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související