Na očkování už se mohou hlásit i lidé starší 35 let. Mladším se otevře registr ještě tento týden

24. květen 2021 14:07

K očkování proti koronaviru se můžou od dnešní půlnoci registrovat lidé starší 35 let. V Ústeckém kraji jich mělo o vakcínu v prvních hodinách registrace zájem víc než 2 000. Mladším zájemcům o očkování se registrace otevře ještě v tomto týdnu.

K očkování proti koronaviru se můžou od dnešní půlnoci registrovat lidé starší 35 let. V Ústeckém kraji jich mělo o vakcínu v prvních hodinách registrace zájem víc než 2 000. Mladším zájemcům o očkování se registrace otevře ještě v tomto týdnu.

Po spuštění registrace starších 35 let plánuje stát ve středu 26. září spustit i registraci mladších 30 let.

„Zájem je, si myslím, přiměřený. Také ho v zásadě velmi dobře uspokojujeme, proto otevíráme z neděle na pondělí další věkovou skupinu a potom z úterý na středu další,“ přibližuje ministr zdravotnictví za ANO Petr Arenberger.

První lidé starší 35 let se 24. května ráno registrovali i v Ústeckém kraji. „K dnešnímu ránu se registrovalo 2 500 ve věku 35 až 39 let,“ potvrdil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Ústecký kraj hlásí rekordní týden v počtu očkovaných

V Ústeckém kraji je celkem 16 očkovacích míst. Ta mají za uplynulý týden pomyslný rekord v počtu očkovaných.

„V minulém týdnu se nám podařilo podat 42 tisíc dávek, což je v podstatě rekord od začátku toho očkování,“ vysvětlil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa. Doplnil i celkové počty naočkovaných lidí v regionu.

„V Ústeckém kraji máme vyočkováno 265 tisíc obyvatel první dávkou, to je 32 procent obyvatel Ústeckého kraje. Téměř 80 tisíc obyvatel pak má ukončené očkování,“ doplnil Severa.

Zdravotníci v Ústeckém kraji začínají v očkovacích centrech podávat druhé dávky vakcíny Pfizer/Biontech.

Počty nově naočkovaných se tím ale zásadně nesníží. Od června má totiž region týdně dostávat 38 plat vakcíny Pfizer, což je zhruba o 14 000 dávek týdně víc.

Už teď se ale plánuje útlum některých očkovacích center, která se zřejmě po prázdninách vrátí opět do nemocnic.

„Rozhodně se budeme bavit o opuštění těch, která v tuto chvíli zabírají prostory pro sportovní haly, to znamená, že se bavíme o Mostě, Teplicích i o Zahradě Čech, která už v září potřebuje pavilon na svou běžnou práci. Myslíme si ale, že to na ten podzim zvládneme v těch prostorách, kde se očkovalo do té doby,“ dodal Petr Severa.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související