Na Moldavě lidé protestovali proti větrným a slunečným elektrárnám

16. květen 2011

Zhruba 130 lidí se zúčastnilo protestního pochodu na Moldavě na Teplicku. Desítky obyvatel z české i německé strany východního Krušnohoří chtěli dát najevo, že nesouhlasí se stavbou větrných a solárních elektráren, které mají podle plánů investorů vyrůst na hřebenech Krušných hor.

„Sešli jsme se, abychom zde společně vyjádřili nesouhlas s plánovanou výstavbou obnovitelných zdrojů energie, především větrných a fotovoltaických elektráren v okolí obce Moldava a Krušných hor.“ zahájila setkání před moldavským nádražím Ivana Ježková ze sdružení Přátelé zeleného údolí Mulda.

Naslouchalo jí odhadem sto třicet obyvatel Krušnohoří z české i německé strany. A co je cílem shromáždění na Moldavě? „Konkrétní cíl je podpis petice, kterou jsme připravili a která je adresována na Obecní úřad, Krajský úřad a rádi bychom tímto později vyvolali i diskuzi na Ministerstvu životního prostředí.“ vysvětluje organizátorka akce Ivana Ježková:

Kromě sbírání podpisů má ale nedělní setkání na Moldavě také upozornit na další problémy, které s výstavbou fotovoltaických a větrných elektráren souvisí. O které problémy se jedná, vysvětluje Ivana Ježková: „O územním plánu obce Moldava, který se zpracovává a o zásadách územního rozvoje kraje. O situaci, která panuje na úřadech, o tom, jak se obec k těm výstavbám a záměrům staví.“

Pod petici proti další výstavbě obnovitelných zdrojů energie se v neděli dopoledne podepsalo přes 130 účastníků pochodu. Vedení obce Moldava se protestního pochodu nezúčastnilo.

autor: Jan Beneš
Spustit audio