Na léčivé účinky pampelišky už jsme zapomněli. Pojďme to změnit

28. březen 2024

Pampeliška je pro mnohé prostě hezká kytička. Už ji často ani jinak nevnímáme.  Zahrádkáři ji dokonce považují za obtížný plevel. Ale její duhé jméno, smetánka lékařská, už samo napovídá, že ta na první pohled obyčejná bylinka umí léčit.

Kořen pampelišky odstraňuje z těla odpadní látky a podporuje činnost ledvin, květy vyhledávají včely a nám pomůžou při léčbě chřipky nebo angíny. Nás pro dnešek zajímají pampeliškové listy. Ty mladé ještě neobsahují hořké „mléko“, proto je můžeme využít při přípravě jarních salátů nebo zeleninových polévek.

Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, kyseliny křemičité, vitamínů A, D, některých vitamínů skupiny B, betakarotenu, draslíku, křemíku, vápníku i železa. Najdeme v nich také třísloviny, silice a další látky.

Pampeliškový salát

Listy pampelišky nám mohou pomoci při mnoha zdravotních problémech. Čaj z nich posílí ledviny a prokrví kloubní vazivo. Pomohou nám také zbavit se akné a dalších kožních problémů. Jsou výborné i pro detoxikační kúru.

Jen si to vyzkoušejte – po dobu 14 dnů jezte každý den pár čerstvě natrhaných lístků pampelišky. Nejenže očistíte a nastartujete tělo, ale zásobíte ho i potřebnými vitaminy, dosáhnete pročištění trávicího ústrojí, ledvin, jater, a měl by se zlepšit i stav vaší pleti.

Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Tak si ho pojďme připravit. Jak na to? Uvařené brambory smíchejte s listy pampelišky, přidáme najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené uvařené vejce. Dochutíme solí, pepřem a kapkou jablečného octa.

Nakonec můžeme posypat nastrouhaným balkánským sýrem nebo eidamem.

Spustit audio

Související