Znáte „vlašský bedrník“? Je to nejen léčivka, ale i chutná zelenina

14. květen 2020

Krvavec menší, lidově též „vlašský bedrník“, se umí pěkně rozrůst. Připomíná pak trochu keř kapradí – lístky se ale podobají spíše těm, jaké má meduňka.

Obsahuje saponiny, esenciální olej, vitamín C i třísloviny. Má protizánětlivé vlastnosti.

V lidovém léčitelství se používá při problémech s hemoroidy, při zánětech dásní, při popáleninách, ekzémech, vyrážkách.

V kuchyni našich předků měl krkavec menší také využití. Čerstvé listy používali jako koření do likérů, vína nebo místo špenátu.

Krvavec podporuje chuť k jídlu a posiluje žaludek. Listy jsou dobré mladé, staré jsou hořké.

Čerstvé mladé lístky jsou pikantní, svěží, s trošku oříškovou chutí – voní přitom podobně jako okurky. Můžete si je nasekat do tvarohové pomazánky, na brambory nebo prostě jenom na chleba s máslem.

Spustit audio

Související