Mydlice lékařská nahradí jak prací prášek, tak šampon

27. červenec 2021

Naši předkové nepotřebovali čistící a prací prostředky, šampony či léky na ekzémy – měli mydlici lékařskou.

Tato rostlina je doma v celé Evropě. Roste v příkopech, u potoků, rybníků, u tratí – tam, kde je dost živin a slunce.

Vysoká bývá až 80 centimetrů a kvete příjemně vonícími růžovými, nebo i fialovými kvítky. Floristé ji rádi vážou do lučních kytic.

Mydlice lékařská

Kořen mydlice obsahuje saponiny, které působí antibakteriálně a usnadňují odkašlávání. Odvar je dobrý na špatně se hojící rány a oplachování vlasů.

Mydlice změkčuje vodu, takže hospodyňky bylinku rády přidávaly do vody při praní prádla. Saponiny, přírodní látky na bázi cukru, při smíchání s vodou a vzduchem tvoří pěnu a mají opravdu čistící účinek. Ve středověku používali lidé mydlici také na odmašťování ovčí vlny.

Chcete si připravit šampon z mydlice? Celou rostlinu omyjte a s trochou vody rozmixujte. Čistý kořen pokrájejte a povařte dvacet minut. Přilijte k tomu tu rozmixovanou směs a nechte úplně vychladnout.

Do směsi pak můžete klidně přidat i jiné bylinky, dobré na vlasy, jako je kopřiva, heřmánek nebo levandule. Pak už to jen všechno přeceďte a šampón je hotový.

Umyjte si s ním vlasy opakovaně, až jsou úplně čisté a lesklé. A jestli vám šampon zbyde, přidejte k němu trochu jablečného octa, a on vám v chladu nějaký ten týden vydrží.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.kalisek.cz , bylinkopedie.cz
Spustit audio

Související