Chemii z průmyslově vyráběných mýdel si vpravujeme do těla. Přitom vyrobit si mýdlo doma je snadné!

8. prosinec 2015

To, že nechceme jíst chemikálie, a proto sledujeme složení potravin, je dnes už vcelku běžné. Bohužel ale totéž neděláme u kosmetiky a hlavně mýdel. Ať už ta tuhá nebo tekutá často obsahují nejrůznější chemikálie, která si skrze kůži – náš největší orgán – vpravujeme do těla.

Důležitý glycerin často chybí

Často musíme používat tělové krémy, protože mýdla prodávaná v obchodech pokožku vysušují. Vysvětlení je jednoduché - mýdla z obchodů totiž neobsahují ani vyživující oleje a často ani glycerin.

„Problém je v tom, že u průmyslově vyráběných mýdel odstraňují glycerin, který vzniká chemickou reakcí, ten se pak dál prodává do kosmetického průmyslu,“ vysvětluje mydlářka Mirka Priščáková z Liberce.

Zatímco ve složení většiny obyčejných mýdel z obchodů byste glycerin hledali jen marně, pokud si mýdlo vyrobíte doma, třeba jen rozpuštěním glycerinové hmoty, budete se mýt kouskem, který tuto látku rozhodně obsahuje.

Mýdla mohou mít opravdu zajímavé barvy i tvary

„Když doma vyrábíme mýdla z olejů, glycerin vzniká taky a zůstává uvnitř, navíc výroba mýdel z olejů předurčuje výrobku mastnou strukturu, tudíž mýdlo nevysušuje,“ říká liberecká mydlářka a dodává, že takové olejové přírodní mýdlo naše tělo spíš uvítá: „Vyživuje pokožku, je přínosné pro tělo a pravidelným používáním těchto mýdel je kůže vyživená a nemusíme používat žádná tělová mléka.“

Chemie v mýdlech z obchodů

Když si koupíte v drogerii kostku mýdla za pár korun, žádné vyživující oleje v něm nečekejte. Překvapit by vás neměly ani škodlivé látky.

„Do takových mýdel se přidávají parabeny a různé chemické látky, které jsou tam proto, aby se prodloužila doba jejich trvanlivosti,“ objasňuje Mirka Priščáková, která zná výrobu mýdel nejenom v praxi, ale i její teorii.

Budete-li mít doma ve skříni mýdlo z obchodu, díky, nebo spíš kvůli, konzervantům se na něm nepodepíše ani uplynulých deset let, kdežto přírodní olejové mýdlo do roka zežlukne. Vysvětlení? Je bez konzervantů.

Sledujme složení stejně jako u potravin

Jako spotřebitelé bychom proto ve vlastním zájmu měli sledovat štítky se složením. „Myslím si, že nejsme naučení sledovat na etiketách, co která kosmetika obsahuje, byť v potravinách se začínáme učit to sledovat, ale měli bychom to stejné dělat i u mýdel,“ tvrdí liberecká mydlářka.

Mydlářka Mirka Priščáková s dcerami

Výroba mýdla je zábava

Jestli si i vy chcete zkusit podomácku vyrobit mýdlo, které vašemu zdraví neuškodí, kupte si glycerinovou mýdlovou hmotu. Ta je v obchodech běžně k dostání.

„Dá se koupit ve výtvarných potřebách nebo na internetu, rozehřejete ji v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, obarvíte, ovoníte esencemi a můžete vyrábět i s dětmi,“ radí Mirka Priščáková, které v její domácí mydlárně s úsměvem pomáhají i dvě dcerky – Eliška s Adélkou.

Rozehřátou mýdlovou hmotu pak už stačí jen nalít do formy, skvěle se hodí třeba silikonové na pečení, ze kterých finální produkt jednoduše vyklopíte.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio