Muzeum v Kadani zveřejnilo svůj letošní kulturní program

6. duben 2022

Program na nadcházející turistickou sezónu představilo 6. dubna Městské muzeum v Kadani. Stará se kromě budovy muzea také o kadaňský hrad, Františkánský klášter nebo Mikulovickou bránu. Na návštěvníky čekají koncerty, výstavy, přednášky i nové únikové hry s tématikou historie města.

Městské muzeum v Kadani připravilo na letošní rok například výstavu s názvem Kadaň 1742, omyl mistra Voltaira. Výstava ve Františkánském klášteře bude vyprávět o malé bitvě s velkými následky z roku 1742, ke které došlo přímo v areálu kláštera.

Tehdy se tam utkala francouzská vojska s vojsky rakouskými. Bitva skončila porážkou Francouzů, kteří odtáhli podle historiků zpět k Chebu a už nikdy se nevrátili.

K výstavě se chystá i doprovodná akce s vojáky, kteří budou mít ležení v klášterní zahradě. Výstava začne v sobotu 18. června.

Rozhledna Svatý kopeček u kadaně

Muzeum také pro zájemce připravilo v Mikulovické bráně tři únikové hry. Kromě Ojířovy věže a Klíče ke Kadani to letos bude novinka s názvem Kokain v hostinci Grüner Baum. Jde o detektivní únikovou hru z roku 1936 podle skutečné události.

Kadaňské muzeum bude pořádat také Muzejní noc, tentokrát s názvem Pouť do svaté země. Uskuteční se 22. května a připraveny jsou kostýmované prohlídky. Kostýmované prohlídky pak klášter zopakuje ještě 13. srpna.

V červnu, konkrétně 11. a 12. června, se uskuteční akce Den otevřených zahrad v klášterní zahradě. 14. srpna je pak v plánu Medové odpoledne – den ve znamení medu a výrobků z medu.

Na 11. a 12. září muzeum chystá program ke Dnům evropského dědictví, kdy bude do objektů muzea volný vstup, a to včetně Růžencové kaple.

Spustit audio

Související