Nemocnice v Kadani chce pro své zaměstnance postavit rodinné domy

28. leden 2022 11:51

Nemocnice v Kadani na Chomutovsku má ambiciózní plán. V těsné blízkosti města chce postavit rodinné domky pro své zaměstnance. Bydlení v Pokuticích na břehu Ohře má přilákat lékaře specialisty, ale i kvalifikované zdravotní sestry. Více než desítka rodinných domků v pronájmu by měla stát do 3 let.

„Po studiu se budu dívat především na platové zvýhodnění a na to, co ta nemocnice nabízí,“ říká studentka střední zdravotnické školy v Mostě Eliška Šmídová.

O kvalifikované zdravotní sestry mají zdravotnická zařízení zájem, je jich totiž nedostatek. Eliška a její spolužačky si proto budou moci po ukončení studia vybírat a možnost bydlení v blízkosti zaměstnání je lákavá.

„Tím, že by jinak pro mě byla ta nemocnice daleko, tak je to jedno z toho, co bych určitě uvítala – abych nemusela daleko dojíždět, bylo by to určitě jedno z toho, co by mě tam lákalo,“ vysvětluje budoucí zdravotní sestra.

Kadaňské nemocnice má v plánu nabídnout nové domy svým klíčovým zaměstnancům

Vedení městské nemocnice v Kadani právě tohle ví. Přichází proto s plánem na výstavbu 10 až 14 rodinných domů v Pokuticích nedaleko Kadaně. Nemocnice získá stavební parcely od města.

„Město má zájem na tom převést pozemky pod nemocnici, kde je 100procentním vlastníkem. Teď proběhnou věci, které jsou důležité – zaměření pozemků, vyřešení dopravní infrastruktury k nim, pak budou pokračovat další věci, jako projekt, zajištění zásobování budoucích domů vodou, a tak dále,“ vysvětluje ředitel nemocnice Petr Hossner.

Hotovo by mělo být do dvou až tří let. Výstavbu bude financovat nemocnice a nájemné v rodinných domech bude v obvyklé výši.

„Počítám s tím, že celou akci by zafinancovala nemocnice pomocí úvěru nebo hypotéky a následně, podle konečného stavu, bychom vypočetli nájemné, které bude v místě i čase obvyklé,“ dodává Hossner.

Vybudováním rodinných domů chce nemocnice navázat na možnost služebních bytů, které už v Kadani pro zdravotníky mají. Přímo v nemocnici také funguje dětská skupina pro děti zaměstnanců a samozřejmostí pro nastupující lékaře je také zápis jejich dětí do zdejších mateřských a základních škol.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související