Muzeum nožů v Mikulášovicích žádá veřejnost, aby mu pomohla rozšířit sbírky

2. srpen 2017

Muzeum nožířské tradice v Mikulášovicích na Děčínsku chce zkvalitnit expozici a vyzývá proto veřejnost ke spolupráci na rozšíření sbírek. Muzeum chce být dostupnější pro návštěvníky, proto se přestěhovalo do centra Mikulášovic. Původně bylo na kraji města v areálu historické továrny. Nově se také prodloužila otevírací doby.

Firma chce muzeum dál rozvíjet. „Cílem je, aby si fanoušci nožů a historie mohli udělat co nejlepší obrázek o nožířské tradici Mikulášovic,“ uvedl Ježek.

Vedle historických exponátů jsou k vidění raritní kousky mistrů nožířů, například 60centimetrová rybička vyrobená na zakázku sběratele.

Stovky exponátů tvoří nože, hlavní produkt mikulášovické továrny. Muzeum ale nezapomíná ani na další výrobky z minulosti, jako jsou například děrovačky, nůžky nebo ze školních jídelen známé hliníkové příbory.

Nožířská muzea jsou třeba ve Francii podle starostky Mikulášovic Miluše Trojanové vyhledávaným turistickým cílem: „Doufáme, že se přestěhované muzeum stane, vedle hvězdárny a rozhledny Tanečnice, dalším turistickým magnetem města.“

V informačním centru funguje také podniková prodejna společnosti, která nabízí nože na zakázku, lovecké, outdoorové nože nebo nože určené záchranářům. Více se dozvíte přímo na webových stránkách mikulášovického muzea.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.