Muškátový oříšek – nejen afrodiziakum, ale také droga. Opatrně s ním!

26. listopad 2019

Muškátový oříšek není v pravém slova smyslu ořechem. Je to jádro pecky muškátového plodu. K léčbě zažívacích potíží muškátový oříšek používali už lékaři staré Číny.

Látky obsažené v muškátovém oříšku podporují chuť k jídlu, stimulují produkci trávicích šťáv a v neposlední řadě působí proti křečím v břiše a nadýmání. Mimo obohacení chuti tedy činí pokrm i lépe stravitelný.

Už tradičně se muškátový oříšek přidává do mnoha asijských jídel – jak do těch slaných, tak do sladkých. S oblibou se používá na jehněčí maso, do vaječných a sýrových pokrmů, nebo při vaření rybí polévky.

Je také považován za účinné afrodiziakum. Pomáhá při akné. Stačí smíchat trošku muškátového oříšku s mlékem, nanést na pleť, nechat chvíli působit a smýt vodou.

Při používání muškátového oříšku buďte velmi opatrní. Při vysokých dávkách totiž působí jako droga, můžete se otrávit nebo mít halucinace. K dochucení jídla opravdu stačí na špičku nože, ne víc!

Když budete užívat muškátové koření s rozumem, může vám velmi prospět. Muškátový olej třeba má skvělé účinky na zanícené a krvácející dásně. Naneste 1 až- 2 kapky oleje z muškátového ořechu na čistou vatovou tyčinku a potřete jí bolestivé místo.

Spustit audio

Související