Muškátový oříšek – nejen afrodiziakum, ale také droga. Opatrně s ním!
Muškátový oříšek není v pravém slova smyslu ořechem. Je to jádro pecky muškátového plodu. K léčbě zažívacích potíží muškátový oříšek používali už lékaři staré Číny.
Látky obsažené v muškátovém oříšku podporují chuť k jídlu, stimulují produkci trávicích šťáv a v neposlední řadě působí proti křečím v břiše a nadýmání. Mimo obohacení chuti tedy činí pokrm i lépe stravitelný.
Už tradičně se muškátový oříšek přidává do mnoha asijských jídel – jak do těch slaných, tak do sladkých. S oblibou se používá na jehněčí maso, do vaječných a sýrových pokrmů, nebo při vaření rybí polévky.
Je také považován za účinné afrodiziakum. Pomáhá při akné. Stačí smíchat trošku muškátového oříšku s mlékem, nanést na pleť, nechat chvíli působit a smýt vodou.
Při používání muškátového oříšku buďte velmi opatrní. Při vysokých dávkách totiž působí jako droga, můžete se otrávit nebo mít halucinace. K dochucení jídla opravdu stačí na špičku nože, ne víc!
Když budete užívat muškátové koření s rozumem, může vám velmi prospět. Muškátový olej třeba má skvělé účinky na zanícené a krvácející dásně. Naneste 1 až- 2 kapky oleje z muškátového ořechu na čistou vatovou tyčinku a potřete jí bolestivé místo.
Související
-
Muškátový oříšek: Proč s ním máme být opatrní?
Jak vlastně vypadá v přírodě muškátový oříšek a muškátový květ? K čemu ho využít v kuchyni? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.
-
Muškátový oříšek není oříškem!
Muškátový oříšek není oříškem, ale jádrem pecky dužnatého plodu muškátovníku vonného (Myristica fragrans), který má žlutou barvu a vejčitý tvar.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.