Motiv cibule na tradičním nádobí nenajdete – název „cibulák“ vznikl omylem

15. březen 2019

Unikátní cibulák je přes 250 let součástí mnoha domácností. Jednu z posledních porcelánek, kde se cibulák vyrábí, najdeme u nás na severu Čech – v Dubí u Teplic.

Motiv cibule však na nádobí nenajdete – název cibulák totiž vznikl omylem, když malovaná granátová jablka zaměnili naši předci za cibuli.

Název je převzatý z němčiny – nejdřív se tedy cibulovému porcelánu říkalo „zwiebelmuster".

Úplně první cibuláky se začaly vyrábět v Míšni podle čínských předloh mezi lety 1738-1739. V Dubí se tradiční cibulový porcelán začal vyrábět až o necelých 150 let později.

Zelený cibulák

Historikové vypátrali, že v roce 1864 koupil německý průmyslník Anton Tschinkel v Dubí budovu Dolního mlýna. Nejprve vyráběl keramické výrobky tzv. majoliky, později začal s výrobou porcelánu, a konečně v roce 1885 porcelánka vyrobila první český cibulák.

V roce 1929 se v Dubí vyrábělo 257 různých tvarů cibulákového porcelánu. Nádobí bylo oblíbené nejenom u nás, ale po celém světě.

Popularita cibuláku přetrvala dodnes – dosvědčuje to fakt, že továrna v současné době vyrábí 660 různých tvarů nádobí, na kterých najdete tisíce dekorů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.