Mostecký magistrát zřejmě nevyhlásí architektonickou soutěž na opravu kulturního domu Repre

3. leden 2017

Most bude v následujících letech rekonstruovat kulturní dům Repre. Skupina obyvatel proto napsala otevřený dopis adresovaný vedení města. Žádá v něm o vypsání architektonické soutěže. Podle autorů dopisu je budova ukázkou kvalitní novodobé architektury, kterou by necitlivě zvolená rekonstrukce mohla nenávratně poškodit. Magistrát s tím nesouhlasí.

„Když se podíváte na centrum města, tak zjistíte, že je velice pečlivě projektováno. Ona je pevnou součástí toho centra, ostatně jako všechny budovy, které tady vidíte. Vytváří ten kompaktní, podle mého soudu výborný celek, který tady v Mostě vzniknul,“ říká o budově kulturního domu Repre historik umění Tomáš Pavlíček z Mostu.

Podle něj jde o jednu z nejlepších budov, postavených v 80. letech minulého století na území tehdejšího Československa. Její stavba začala v roce 1978 a dělníci ji dokončili o šest let později.

Dojde bez architektonické soutěže k poškození rázu budovy?

Kvalita Repre je podle Tomáše Pavlíčka kromě jiného i v obložení stavby bílým kamenem: „Kvalita spočívá i v tom, že tehdy se kladl důraz na ty materiály. Když se podíváte na kvalitu toho obkladu, tak je jasné, že ten materiál hraje zásadní a rozhodující roli. To jsou věci, které dnes už téměř nikdo neudělá. A jsou nákladné.“

K trvalému znehodnocení cenné fasády došlo například při nedávno dokončené rekonstrukci mostecké nemocnice, při které původní materiál dělníci zničili a nahradili ho fasádou z polystyrenu.

„Tu projektoval Kamil Ossendorf, což je osobnost naší předválečné avantgardy a v podstatě ji navrhnul v tom stylu funkcionalistickém. Nechal ji obložit těmi rakovkami apod. Když se podíváme, jak to proběhlo, tak nastoupili dělníci se sbíječkami, otloukli to a dali tam polystyren. A ta jedinečnost té budovy zmizela,“ upozorňuje Pavlíček.

Aby budova kulturního domu Repre nedopadla stejně jako mostecká nemocnice, poslala skupina obyvatel Mostu na magistrát otevřený dopis, žádají na rekonstrukci budovy vypsání architektonické soutěže. Ta by měla zaručit to, že i přes nutné opravy a úpravy vedoucí ke snížení energetické náročnosti, zůstane hodnota budovy nedotčena.

„Architektura socialistické éry v oblasti solitérních staveb dokázala vyprodukovat díla nadčasové kvality a jednou z nich to Repre bezesporu je,“ doplňuje autorka dopisu architektka Jana Kubánková.

Podle ní by architektonická soutěž mohla prověřit, jaký způsob rekonstrukce je snesitelný, jaký už necitlivý a naopak, jak by bylo možné ji navrhnout tak, aby přidala jakousi novou vrstvu, která by nenarušila stávající kvalitu.

Město už rozhodlo o podobě rekonstrukce

Město ale architektonickou soutěž zřejmě nevyhlásí. Návrh na podobu rekonstrukce z dílny městského architekta už totiž existuje. Pokračuje primátor Mostu za Severočechy Most, Jan Paparega: „My si myslíme, že je to dobrý záměr. Byl i představen napříč politickým spektrem a nebyly k němu výhrady. V tomto duchu bychom koncipovali i tu odpověď.“

Rekonstrukce budovy Repre by měla začít v roce 2018.

autor: Jan Beneš
Spustit audio