Mostecké muzeum získalo unikátní historický trezor firmy Safesia

27. červenec 2016

Mostecké muzeum získalo zajímavý a neobvyklý exponát. Přestěhoval se do něj veliký průmyslový trezor vyrobený firmou Safesia někdy v letech 1930 až 1945.

Byla to zajímavá podívaná. Nejdřív museli čtyři statní chlapi v čele s ředitelem oblastního muzea v Mostě dostat trezor z kanceláře firmy, které ještě donedávna sloužil. To obnášelo spoustu postupné manipulace s páčidlem, prkýnky a paletovým vozíkem. Venku pak přišla ke slovu těžká technika ‒ konkrétně jeřáb a náklaďák.

Safesia bývala družstevním závodem pro výrobu ohnivzdorných a nedobytných pokladen se sídlem na pražském Žižkově. Unikátní trezor z její dílny měří téměř dva metry a váží kolem 1 200 kilogramů. Jde o historický a nejen svými rozměry impozantní kousek. Vypadá jako obyčejná skříň, ale vylámal by si na něm zřejmě zuby nejen kasař z dob policejního rady Vacátka.

Stáří trezoru určili pracovníci muzea jen velmi přibližně na základě značek na něm umístěných. Teď už je v restaurátorských dílnách v muzeu. Tam mu vrátí původní podobu, kterou někdy v průběhu let překryl nový nátěr a možná ještě letos by se mohl objevit na výstavě, která bude věnována hyperinflačním platidlům.

Trezor, vyrobený firmou Safesia (detail)
Spustit audio