Moštárny zahajují sezónu. V Podbořanech na Lounsku provozuje město vlastní moštárnu
S podzimní sklizní začíná sezóna výroby moštů. Moštování zejména jablek je oblíbeným způsobem zpracování ovoce také na Podbořansku. Městský úřad Podbořany si proto před několika lety pořídil vlastní moštárnu. První letošní zákazníci přišli právě dnes.
Říká se, že čerstvý mošt posiluje imunitu a celkově je zdraví prospěšný. I proto město moštárnu provozuje, ale hlavně jako službu lidem, kteří sem podle vedoucího odboru místního hospodářství Ericha Knoblaucha jezdí z celého okolí.
„Taky jsme do toho vstupovali s tím, že všechna tato zařízení budeme mít na ekologické bázi. Nechtěli jsme tady žádnou hydrauliku, kde by byly nějaké provozní tekutiny a tak, všechno je to přísně ekologické, jenom pomocí vody,“ vysvětluje Ericha Knoblauch.
Tlak vody spouští nerezový lis, který odšťavní jablka, hrušky, hrozny, rybíz, ale třeba i mrkev nebo červenou řepu.
A jak se takový mošt dělá? Bedny jablek si přebere David Hamerle, který v moštárně pracuje už druhou sezónu. Nejdříve je váží, pak překládá do drtiče a poté kbelíky naplněné jablečnou směsí sype do lisu, tedy nerezového válce jakéhosi obřího odšťavňovače. A pak už teče šťáva do čistých kbelíků a po obvodu lisu zbyde jen suchá směs slupek a jádřinců.
Tu v tomto případě dostanou slepice. Často si sem pro ni chodí myslivci na krmení zvěře, případně končí v bioodpadu.
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Pavel: Turek by se měl chovat jako chlap a když udělá chybu, tak ji přiznat. Ne si vymýšlet jako malý kluk
-
‚Je to přání Filipa Turka, je to domluveno.‘ Na jednání v Bruselu bude Česko zastupovat Slovák
-
Babiš uvedl do úřadů nové ministry. Macinka si na obou svých resortech neodpustil kontroverzní výroky
-
‚Většinou jdu radši jinudy.‘ Problém s turismem v Pustevnách má vyřešit více než stomilionová dotace