Moštárny zahajují sezónu. V Podbořanech na Lounsku provozuje město vlastní moštárnu

7. září 2020 15:00

S podzimní sklizní začíná sezóna výroby moštů. Moštování zejména jablek je oblíbeným způsobem zpracování ovoce také na Podbořansku. Městský úřad Podbořany si proto před několika lety pořídil vlastní moštárnu. První letošní zákazníci přišli právě dnes.

David Hamerle pracuje v podbořanské moštárně už druhou sezónu

Říká se, že čerstvý mošt posiluje imunitu a celkově je zdraví prospěšný. I proto město moštárnu provozuje, ale hlavně jako službu lidem, kteří sem podle vedoucího odboru místního hospodářství Ericha Knoblaucha jezdí z celého okolí.

„Taky jsme do toho vstupovali s tím, že všechna tato zařízení budeme mít na ekologické bázi. Nechtěli jsme tady žádnou hydrauliku, kde by byly nějaké provozní tekutiny a tak, všechno je to přísně ekologické, jenom pomocí vody,“ vysvětluje Ericha Knoblauch.

Tlak vody spouští nerezový lis, který odšťavní jablka, hrušky, hrozny, rybíz, ale třeba i mrkev nebo červenou řepu.

A jak se takový mošt dělá? Bedny jablek si přebere David Hamerle, který v moštárně pracuje už druhou sezónu. Nejdříve je váží, pak překládá do drtiče a poté kbelíky naplněné jablečnou směsí sype do lisu, tedy nerezového válce jakéhosi obřího odšťavňovače. A pak už teče šťáva do čistých kbelíků a po obvodu lisu zbyde jen suchá směs slupek a jádřinců.

Tu v tomto případě dostanou slepice. Často si sem pro ni chodí myslivci na krmení zvěře, případně končí v bioodpadu.

 

Čerstvý mošt je chutný a zdraví prospěšný
Spustit audio