Most se snaží zlepšit parkování v lokalitě tzv. „pětistovek“. Tamní obyvatelé ale nechtějí přijít o travnaté plochy

3. duben 2019 09:56

Most dlouhodobě hledá možnost, jak na svých sídlištích zvýšit počet parkovacích míst. V minulosti město upravilo dopravní značení a vytvořilo desítky nových stání například v lokalitách tzv. „šestistovek“ a „sedmistovek“. Letos chtěl Most zlepšit parkování v ulicích v okolí bloku 500.

Podle studie, kterou město zadalo, je ale možné vytvořit nová stání jen místo stávající zeleně. To se obyvatelům sídliště nelíbí.

„Když tu mají na jeden byt třeba i čtyři auta, tak to hledání místa je pak špatný. Jsou ale i dny, kdy se zaparkovat dá,“ říká Jakub Strejc, který v tzv. „pětiskovkách“ bydlí. S tím, aby se kvůli parkování rušila zeleň, ale nesouhlasí.

Problémy s parkováním má i Roman Müller: „Na nic se tady parkuje. Tady je zákaz stání, a přesto tady parkují. Co když tady budou potřeba hasiči? Žádná zeleň by se tu likvidovat neměla, ať si ta auta dají, kam chtějí.“

Zatímco v jiných částech města si magistrát při vzniku nových parkovišť vystačil se změnou jak svislého, tak vodorovného značení, v oblasti domovních bloků s číslem popisným 500 a výše to tak jednoduché nebude. Ukázala to studie, kterou si město zadalo.

„Ta studie navrhla několik lokalit, kde by se mohla parkovací místa vybudovat. Hodně z nich bylo navržených v zeleni, my ale touhle cestou jít nechceme,“ říká náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol z hnutí Pro Most.

Město do zeleně příliš zasahovat nechce, některé úpravy ale udělá

Parkoviště namísto travnatých loch nechtějí hlavně lidé, kteří v tzv. „pětiskovkách“ žijí. Podle Hrvola bude Most hledat jiná řešení, mimo jiné i proto, že studie, která parkování namísto zeleně navrhovala, měla nedostatky.

„To jedno parkovací místo by bylo hodně nákladné vybudovat. Ty návrhy nezohledňovaly inženýrské sítě a další potřebné skutečnosti. Takže bychom chtěli jít méně náročnou cestou,“ shrnuje Hrvol.

Některé návrhy vyplývající z výše uvedené studie ale Most přesto zrealizuje. „Chtěli bychom začít ulicí Václava Talicha, kde ta situace dnes není moc přehledná. Projektová dokumentace by se měla především zabývat legalizací těch stávajících roštových parkovacích míst, i zkapacitnění a lepší provoz v té ulici,“ vysvětluje náměstek mosteckého primátora.

Za vytvoření nových parkovacích míst v jiných částech města zaplatil v minulých letech Most pokaždé dva až tři miliony korun. Kolik to bude v tzv. „pětiskovkách“, to zatím není jasné. Práce v ulici Václava Talicha by měly začít na počátku příštího roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související