Most finančně podpoří domovníky, kteří se budou v problémových částech města starat a pořádek a klid v domech

3. červen 2024 13:00

Na klid a pořádek v domech v problémových částech Mostu mají nově dohlížet domovníci. Město je chce finančně podporovat formou dotace – z rozpočtu na to vyčlenilo dva miliony korun.

Vedení Mostu si od dotace na domovníky slibuje zlepšení situace v domech, kde si lidé často stěžují na hluk, nepořádek a vandaly. Například v Dobnerově ulici nebo v bloku takzvaných stovek.

V jednom z věžáků bydlí Mirka a Adolf. Pomoc domovníka by přivítali. „Měly by tu být pořádné kontroly, aby tu bylo čito – jinak to tu je děs a hrůza. My už se tudy pomalu bojíme chodit – všude je bordel a špína, chrápou tam bezdomovci,“ popsuje Adolf.

Mirka by nabídku být domovníkem přijala, ne ale v domě, ve kterém žije. Obává se lidí, o kterých ví, že v domě dělají nepořádek. „Jinde bych to vzala, ale tady určitě ne,“ odpovídá lakonicky.

Naopak v sousedním domě už domovníka mají. Na každém patře mají také kamery, jejichž nákup si odsouhlasilo společenstvo vlastníků bytových jednotek. Problémy tam v současnosti žádné nejsou.

V domě s domovnicí došlo k diametrálnímu zlepšení situace

Čistým a na první pohled udržovaným domem provedl redaktora Českého rozhlasu jeho obyvatel Ivan Duda. „Máme tu domovníka, který je na těch kamerách denně, takže víme, kdo, co, kdy a jak. Paní správcová je rázná, ale spravedlivá – takže když potřebujete s něčím pomoci, není problém, ale když někdo dělá problémy, tak má pak problém s ní. Zlepšilo se to naprosto diametrálně,“ kvituje s povděkem.

Město si od zavedení domovníků slibuje zlepšení situace v domech, kde si dlouhodobě lidé stěžují na nepořádek.

„Cílem toho dotačního programu je zvýšení bezpečnosti v bytových domech a v jejich bezprostředním okolí. Podstatou té podpory je vytvoření částečného pracovního místa pro člověka, který bude v rámci jednotlivých domů tuto správu a prevenci zajišťovat. Předmětem programu není podpora běžných údržbářských prací, ale očekáváme, že se ten člověk bude po tom domě pohybovat, hlídat různé závadové jednání a podobně,“ popisuje radní města Jana Falterová Zudová z hnutí ANO.

Společenství vlastníků, bytová družstva i nájemníci bytových domů mohou o dotaci na odměnu pro domovníka žádat od 1. června.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související