Mobilní týmy zdravotníků pokračují v očkování. Tentokrát vyjely do Boletic a na sídliště Janov

17. srpen 2021 16:00

Očkování proti covidu-19 pokračuje i ve vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji. Mobilní týmy vyjely 17. srpna do litvínovského sídliště Janov a do děčínských Boletic. Tam s sebou zdravotníci přivezli 500 jednorázových dávek vakcíny.

Zdravotníci postavili svůj stan krátce před 10. hodinou na dvoře komunitního centra Kamarád v Boleticích. Na očkování už tam čekala asi desítka lidí. Většině příchozích vyhovovala aplikace jen jedné dávky.

„Přišlo mi to objednávání takové složité. Tohle je rychlé – přijdete, dostanete a jdete,“ přiznala paní Ivana.

Zájemci o očkování v Boleticích už se scházejí

„Máme sebou 500 jednorázových dávek firmy Johnson & Johnson,“ konstatuje usměvavá vedoucí mobilního očkovacího týmu Věra Sloupová, zatím co připravuje injekce.

Se svým týmem už 8 měsíců křižuje Ústecký kraj. „Nás to doopravdy baví. Přiznávám se ale, že už ta místa, ani ty kilometry nepočítám,“ shrnuje.

Mobilní očkovací tým už navštívil různá zařízení sociální péče, sídliště nebo věznice.

Někteří lidé ze sociálně vyloučených lokali mají stále z očkování strach

V sociálně slabších lokalitách je podle zdravotníků potřeba obyvatelům očkování aktivně nabízet.

Podle Miroslava Grajcara z komunitního centra na děčínském sídlišti mají někteří lidé stále z vakcín strach.

Stan mobilního očkovacího týmu Krajské zdravotní v Litvínově navštívil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Setkali jsme se třeba s lidmi, kteří volali nějakým vědmám, a ty jim řekly, aby se očkovat nenechali. A na jejich radu ti lidé pak dali,“ vysvětluje Grajcar který tady na sídlišti působí už 17 let.

„Pro nás jsou ty mobilní očkovací týmy strategií, kterou chceme rozvíjet. Je jich čím dál tím více,,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO.

V celé České republice podle něj působí 24 očkovacích týmů. Jen v Ústeckém kraji má za sebou první dávku vakcíny proti koronaviru 429 tisíc lidí, plně naočkovaných jich pak je 384 tisíc.

Spustit audio

Související